Školski ruksak kao zaštitni prsluk od metaka sve traženiji u SAD-u

Radiosarajevo.ba
Školski ruksak kao zaštitni prsluk od metaka sve traženiji u SAD-u
Foto: ArmorMe / Ruksaci kao zaštita od oružanog napada

Učestali oružani napadi ili masovne pucnjave u Sjedinjenim Američkim Državama su povećale potražnju za školskim ruksacima koji đacima mogu poslužiti kao zaštita od metaka tj. kao zaštitni prsluk, piše portal Unilad.

Na meti napadača su vrlo često bile škole. Zato su pojedini proizvođači osmislili ruksake koji se mogu koristiti kao zaštitni prsluci. Roditelji sve više kupuju ovakve ruksake jer žele zaštititi svoju djecu.

Direktor grupe koja zagovara kontrolu naoružanja u Sjedinjenim Američkim Državama 'Guns Down America' Igor Volsky za list New York Times smatra da kompanije pokušavaju riješiti problem kojim su se trebali pozabaviti političari.

Potražnja za ruksacima je porasla nakon prošlogodišnje pucnjave u školi na Floridi, kao i poslije pucnjava od 3. i 4. augusta ove godine.

Jednu ovakvu torbu pravi kompanija Armor Me čiji je vlasnik bivši izraelski komandant Gabi Siboni. On je istakao sljedeće:

"Torba je prije svega dizajnirana da izgleda lijepo. U njoj se nalaze paneli koji vas štite od metaka. Povećava vam mogućnost da preživite napad."

Ove ruksake od 2012. godine proizvodi i prodaje kompanija Guard Dog Security. Njen vlasnik Yasir Sheikh smatra da oni "mogu napraviti razliku između života i smrti".

Glasnogovornica Nacionalnog instituta za pravdu Mollie Timmons za The New York Times je kazala da nemaju namjeru da testiraju ili certificiraju ovaj proizvod.

Sheikh je ukazao da njihov proizvod zadovoljava stnadard zaštite Nacionalnog instituta za pravdu IIIA. Priznao je da torba manje učinkovita u zaštiti od metaka iz poluautomatskog naoružanja.

Reakcije na ovaj proizvod su različite. Dok neki pozdravljaju ovakvu ideju, neki su mišljenja da kompanije na ovaj način žele samo zaraditi od nasilja.

Stanovnik Los Angelesa čija kćerka pohađa srednju školu je za Unilad rekao sljedeće:

"Mislim da su ovakve torbe sjajna ideja... Želio bih da mi neko pokaže koliko su učinkovite prije nego što ih kupim. Vidio sam da se cijenu kreću od 50 do 70 dolara (od 87 do 122 marke). Vjerovatno da se isplati toliko platiti. Ako već dijete mora imati ruksak, zašto ne bi imalo onaj koji će ga zaštiti? Još nisam definitivno odlučio da li ću ga kupiti, ali ću ozbiljno razmotriti da li cijena opravdava njegovu učinkovitost."

Nesumnjivo da će roditelji učiniti sve da zaštite svoju djecu. Ali, inicijatorka akcije 'Moms Demand for Gun Sense' Shannon Watts smatra da na ovaj način kompanije samo iskorištavaju zabrinutost roditelja jer političari ne čine dovoljno da riješe stvarni problem.

"Tražimo od svoje djece da se usprotive napadačima jer se političari boje boriti protiv lobija industrije oružja. Ne postoji roditelj u ovoj državi koji ne strahuje. Kompanije to iskorištavaju", naglasila je Watts, piše Unilad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije