Silikoni sve popularniji, a koštaju i do 3.000 eura

Radiosarajevo.ba
Silikoni sve popularniji, a koštaju i do 3.000 eura
Kada je riječ o ugradnji silikona, prate ih brojne ocjene, sudovi, mišljenje. Najveći dio toga vezan je za rok njihovog trajanja, utjecaj koji imaju na zdravlje grudi i funkciju žlijezda u njima.

Šta je tačno, a šta pogrešno - objašnjava doktor Nenad Stepić, estetski hirurg za Kurir.

"Silikoni se u prosjeku mijenjaju osam do deset godina nakon operacije. Mijenjaju se novim često jer se koža grudi za to vrijeme opusti, pa žene požele da im grudi budu ponovo jedre", kaže hirurg.

Čuju se često priče i da se ugradnja silikona mora odložiti nakon porođaja jer implantati navodno ometaju dojenje.

"To nije tačno, ni na koji način silikoni ne mogu ometati dojenje. Oni ne utječu ni na rezultate bilo kakvog dijagnostičkog pregleda, kao što je, na primjer, mamografija", dodaje Stepić.

Doktor Stepić kaže da se trendovi u estetskoj hirurgiji u Srbiji nisu mijenjali posljednjih nekoliko godina.

"Najtraženije operacije među ženama i dalje su operacije grudi, kod kojih je 80 posto zahvata povezano s povećanjem grudi, a 20 posto za smanjenje ili korekciju položaja, operacija nosa i liposukcija. Primjećuje se i da je sve veći broj djevojaka od 18 godina koje odlaze na ugradnju silikona. Isto tako je važno reći da se i žene poslije 50 godine odlučuju na korekciju grudi, bilo da je riječ o njihovom povećanju ili korekciji položaja koja se radi jer se grudi opuste", ističe doktor.

Grudi su ženama važne, kako kaže ljekar, iz psiholoških razloga jer je njihov izgled direktno povezan sa samopouzdanjem žene. Među razlozima zbog kojih žene u Srbiji ugrađuju silikone jesu i oni zdravstvene prirode.

"Raste broj žena koje nakon masektomije ili dvostruke masektomije grudi ugrađuju implantate. Važno je reći i da troškove tih operacija pokriva Republički fond za zdravstveno osiguranje".

Kada su u pitanju estetske korekcije koje ne pokriva Fond, koje ne pokriva bilo koja vrsta osiguranja, njihove cijene su sljedeće:

"Operacija grudi košta oko 3.000 eura, operacija nosa od 2.000 do 2.500 eura, a liposukcija određene regije oko 1.000 eura", priča ljekar.

Na operacije odlaze i muškarci kod kojih su najpopularnije operacije zatezanja kapaka, fejslifting i liposukcija stomaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije