Sijamske bliznakinje koje su spojene glavama uspješno razdvojene

Radiosarajevo.ba
Sijamske bliznakinje koje su spojene glavama uspješno razdvojene

Sijamske bliznakinje spojene glavama uspješno su razdvojene u Londonu u nekoliko operacija, koje su trajale ukupno 55 sati.

Dvogodišnje sestre iz Pakistana Safa i Marva Ulah tri puta su operisane u Bolnici “Grejt Ormond strit”, a u hirurškim zahvatima, kojima su podvrgnute u roku od četiri mjeseca, učestvovalo je 100 članova medicinskog osoblja.

Hirurzi su razdvojili mozgove koji su bili “isprepletani” u njihovoj zajedničkoj lobanji, postavili ih na odgovarajuće mjesto, a zatim presjekli lobanju. Potom su rekonstruisali lobanje djevojčica, koristeći fragmente zajedničke lobanje.

Posljednja operacija urađena je u februaru. Ako sve bude kako treba, 2020. vratiće se u Pakistan.

Operaciju je platio pakistanski biznismen Murtaza Lahani.

"Dužnici smo bolnice i osoblja i želimo da im zahvalimo na svemu što su učinili. Uz Božiju pomoć, sada prvo mogu da držim jednu, a onda drugu. Bog je uslišio naše molitve", kaže majka Zajnab Bibi (34).

Djevojčice, čiji je otac umro, otpuštene su iz bolnice prvog jula i oporavljaju se u Londonu zajedno s majkom i djedom Muhamedom Sadatom (57).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije