Sibir: Rusi žele napraviti laboratoriju po uzoru na film Jurrasic Park

Radiosarajevo.ba
Sibir: Rusi žele napraviti laboratoriju po uzoru na film Jurrasic Park
Foto: Universal Pictures / Scena iz filma Jurski park

Sa dolaskom svakog novog Jurrasic Park/World filma, većina ljudi se pita kako čelnici ovih parkova nikako da skontaju kako nije baš pametno tretirati velociraptore kao zečiće u zoološkom vrtu. Naravno, sve ovo je fikcija, tako da kina napuštamo zadovoljni činjenicom da su stvarni naučnici puno, puno pametniji...

No, da li su zaista?

via GIPHY

Prema pisanju Siberian Timesa, naučnici s ruskog Sjeverno-istočnog federalnog univerziteta, u saradnji sa južnokorejskom SOOAM fondacijom za istraživanja biotehnologije, imaju prilično neobičan prijedlog.

Žele osnovati paleo-genetski istraživački centar u sibirskom gradu Yakutsku, i tu bi radili na vraćanju u život izumrlih vrsta kao što su vunasti mamut, vunasti nosorog, pećinski lav i drevni konj...

Naučnici su ubijeđeni da svoje ambicije mogu pretvoriti u realnost, a već su završeni i planovi prema kojim bi se izgradila 5,9 miliona dolara vrijedna laboratorija, s permafrostom (vječni led, op.pr.), i gdje bi naučnici radili na DNK primjercima izumrlih vrsta.

Ovaj istraživački centar nalazio bi se na idealnoj lokaciji - ovdje je otkriveno 80 posto jedinstvenih primjeraka životinja iz Pleistocena i Holocena, sa očuvanim mekim tkivom. Prošle sedmice upravo su u ovoj regiji otkrili potpuno očuvano tijelo mladog konja, koji je živio prije 40 hiljada godina. Prošle godine su otkrili dva savršeno očuvana primjerka lavića koji su živjeli prije 12 hiljada godina. 

Korisnici Twittera su nakon ove vijesti izrazili bojazan zbog etičkih implikacija ovog istraživanja. Jedna osoba je napisala:

"Ako bi uspjeli, zamislite život ovih životinja. Neće nikad biti u divljini. Bili bi zatvoreni, na njima bi se eksperimentiralo, ubijali bi ih i prodavali. Nema ih više. Neka tako ostane."

Drugi komentator je napisao:

"Šta ako pronađu savršeno očuvanu DNK neandertalca ili denisovanca negdje u zaleđenoj tundri? I tada ćemo imati etičku dilemu, ali ne sumnjam da će neko pokušati i njih vratiti u život."

Šta vi mislite o svemu. Da li je ovo uzbudljivi znak ljudskog napretka ili samo recept za katastrofu?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije