Shanghai planira ograničiti populaciju na 25 miliona stanovnika

AA
Shanghai planira ograničiti populaciju na 25 miliona stanovnika
Foto: Pixabay / Shanghai
Kineski grad Shanghai ograničit će populaciju na 25 miliona stanovnika do 2035. godine u okviru napora kontrolisanja "bolesti velikih gradova", saopćile su kineske vlasti.

Državno vijeće je saopštilo da je cilj kontrolisanja veličine grada postavljen u okviru plana razvoja kineskog finansijskog centra koji je vlada u Pekingu usvojila za period od 2017. do 2035. godine. 

"Do 2035. godine, broj stanovnika u Shanghaiju će biti kontrolisan na nivou od oko 25 miliona ljudi, a ukupna veličina zemljišta raspoloživog za gradnju neće premašiti 3.200 kilometara kvadratnih", navodi se u saopštenju. 

Kineski državni mediji su "bolest velikih gradova" definisali kao nešto što se pojavljuje kada se metropola suočava s velikim zagađenjem zraka, zagušenjem saobraćaja i manjkom javnih usluga, uključujući obrazovanje i medicinsku uslugu, prenosi The Guardian.

Međutim, neki stručnjaci sumnjaju u izvodljivost planova. Jedna od kineskih think tank organizacija takvu odluku smatra nepraktičnom i u suprotnosti s trendom društvenog razvoja. 

Shanghai je krajem 2015. godine imao stalnu populaciju od 24,15 miliona stanovnika, objavila je prošle godine kineska novinska agencija Xinhua

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije