Šest žena i pet muškaraca zaglavilo na splavu: Samo smo se seksali

Radiosarajevo.ba
Šest žena i pet muškaraca zaglavilo na splavu: Samo smo se seksali
PrtScr / Na osnovu "Seks splava" je snimljen dokumentarac

Ako nagurate jedanaest stranaca na splav usred oceana sigurno ćete dobiti nešto čemu se niste nadali, a na teži je način to doznao liječnik Santiago Genoves koji je još 1973. proveo eksperiment sličan današnjem Big Brotheru, piše the Sun.

Na brod bez motornog pogona je na 101 dan smjestio šest žena i pet muškaraca. Putovanjem preko Atlantika su trebali utvrditi jesu li ljudska bića po prirodi nasilna, a splav je ubrzo prozvan - "seks splav" jer su njeni stanovnici vodili ljubav, a ne rat. Jedina osoba koju su htjeli ubiti bio je Genoves, koji je također bio na brodu, prenosi 100posto. 

Ova je plovidba od 5.000 kilometara pretočena u dokumentarac "Splav", koji će sljedećeg mjeseca biti premijerno prikazan na Londonskom filmskom festivalu, a donosi priče sedam ljudskih zamoraca koji su sudjelovali u eksperimentu.

Jedna sudionica, alžirska knjižničarka Rachida Lievre, koja je proglašena najseksi ženom na brodu je izjavila:

"Santiago je htio seks između nas, apsolutno. Muškarce koji se bore oko žena i takve stvari."

Genoves, po struci antropolog, ideju je dobio nakon što je 1972. svjedočio otmici aviona kojim je putovao, pa je želio saznati zašto se ljudi sukobljavaju. 

Oglase za eksperiment je objavio u novinama, a među stotinama prijavljenih, izabrao je nekoliko osoba koje je podvrgnuo psihološkim ispitivanjima prije konačnog izbora. Svi izabrani bili su seksualno privlačni, neki su bili u braku, a neki imali djecu kako bi postojala drama ako se spetljaju s nekim na brodu. 

Prvih dana patili su od morske bolesti pa ljubavni odnosi nisu dolazili u obzir, a led je probio tada oženjeni Genoves, koji se spetljao s mnogo mlađom djevojkom. Ubrzo su drugi slijedili njegov primjer. 

Da bi sve bilo zanimljivije, na brodu je bio i katolički svećenik iz Angole Bernardo Bongo, koji se protivio tolikom seksu. Genoves ga je zato pokušao spojiti s Afrikankom Fe Seymour.

Zanimljivo, zabilježena su samo dva slučaja fizičkog nasilja. Urugvajac Jose Maria Montero Perez ubio je morskog psa i kukom mu iščupao srce. Mnogo opasnije bilo je kad su se putnici okrenuli protiv Genovesa prilikom pobune o kormilarenju brodom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije