Šest razloga zbog kojih žene plaču tokom seksa

Radiosarajevo.ba
Šest razloga zbog kojih žene plaču tokom seksa
FOTO: Screenshot / Ilustracija
Možda se i vama dogodilo da zaplačete, ili je pak vaša partnerica plakala "kao kišna godina", a vama ništa nije bilo jasno... No, stručnjaci tvrde kako je to sasvim normalno.

Stručnjakinja za brak i porodicu, Rachel Wright, tvrdi kako je to način na koji nam tijelo poručuje kako mu je previše emocija. Bilo pozitivnih ili negativnih.

"Plakanje je emotivno znojenje, ali mnogi smatraju da to 'znojenje' dolazi u neugodnom trenutku", objasnila je Wright te navela razloge zbog kojih žene najčešće plaču tokom ili nakon seksa.

1. Hormoni divljaju

Trudnoća, PMS ili neki treći razlog? Nije bitno u kojoj ste točno životnoj fazi, ali ako ona podrazumijeva hormonalne promjene, nemojte se iznenaditi ako se rasplačete tokom reklame za zimske gume jer ste se sjetili da ste zaboravili promijeniti gume na svom limenom ljubimcu. Ili pak ako ste upravo usred seksa s partnerom. Sve je to normalno.

2. Pijani ste

Treba li vam dodatno objašnjenje za ovo?

3. Osjećate nevjerojatnu bliskost s partnerom

Da, i ovo bi mogao biti razlog za suze. Nekada ne postoje riječi koje bi dovoljno dobro opisale vašu povezanost, a to je pojedincima dovoljno dobar razlog da puste poneku suzu. Ustvari, to je način na koji tijelo pokazuje emocije, a tokom seksa se ispušta i oksitocin koji potiče povezivanje, povjerenje i empatiju pa suze više ne zvuče toliko nelogično, zar ne?

4. Tugujete ili vas je situacija podsjetila na nešto ružno

Ako vam je nedavno preminuo član porodice ili neko drugi s kim ste bili bliski uopće vas ne treba čuditi ako zaplačete tokom seksa. Isto vrijedi i ako spolne odnose povezujete s negativnim trenucima u životu.

5. Boli vas (na dobar ili loš način)

Bolan seks može izazvati plač pa ne bi bilo loše da razmislite o upotrebi lubrikanata. No, ako se ta bol javlja prilikom svakog odnosa, umjesto da svaki put plačete, trebali biste zakazati pregled kod ginekologa.

Ipak, seks ponekad može biti i bolan na dobar način. Odnosno, može pružati zadovoljstvo. 

"Fizička bol i zadovoljstvo aktiviraju isti dio mozga pa je moguće da plačete od boli i uživate u isto vrijeme", objasnila je Wright.

6. Sramite se ili osjećate krivicu

Pojedine žene su svojim terapeutima priznale kako se osjećaju kao da zaslužuju užitak.

"Smatraju da ako su majke, trebaju se fokusirati na svoju djecu, a ne na svoje zadovoljstvo. To je pogrešno. Prvo se morate pobrinuti za sebe, pa ćete moći i za druge. Ako se sramite generalno u vezi seksualnih aktivnosti, onda trebate istražiti o čemu je riječ izvan spavaće sobe", kaže terapeutkinja, prenosi Index.hr

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije