Selo pokraj Amsterdama koje će vam otkriti sasvim drugačiju Holandiju

Radiosarajevo.ba
Selo pokraj Amsterdama koje će vam otkriti sasvim drugačiju Holandiju
Foto: Amsterdam City Tours / Prošlost i tradicija Holandije u Volendamu

Nedaleko od Amsterdama, na rubovima zaljeva IJselmeer smjestilo se jedno od tradicionalnih holandskih sela, piše Punkufer.hr.

Poželite li upoznati holandsku tradiciju i običaje, odmaknite se od grada i uživajte u mnogo mirnijem tempu. Odlična ideja za bijeg iz gužve, zar ne?

Obucite tradicionalnu holandsku odjeću

Došli ste u Volendam iskusiti prošlost i tradiciju Holandije? Odjenite se u tradicionalnu holandsku odjeću, a fotografija koja će vas na to podsjećati zauvijek, bit će odličan suvenir. A i iskusit ćete kako je nositi holandske klompe. Ovo iskustvo možete pronaći u Foto de Boer.

Isprobajte tradicionalnu kuhinju

Mjesto i njegove običaje teško je upoznati bez da zavirite u lonac. Isprobajte u nekome od lokalnih restorana tradicionalnu juhu od graška, a s obzirom na to da je riječ o ribarskom selu, logično bi bilo isprobati i ribu. Isprobajte popularnu haringu te naravno iskušajte sve čari najvažnije holandske namirnice, sira.

Miris sira širi se selom

U poznatom dućanu Tvornici sira isprobati možete sireve različitih boja, veličina, oblika i okusa te ga ponijeti kao suvenir. Osim toga, na demonstracijama koje se tamo održavaju možete saznati sve o procesu pravljenja i o historiji tog holandskog ponosa.

Ulicama Volendama

Ono što obavezno morate posjetiti su stari dijelovi naziva De Dijk i Het Doolhof. Šetajući ulicama Volendama naići ćete na veseli tempo, street food štandove s palačinkama, ribama i ostalim delicijama, šarene i specifične kuće te istražiti dio mjesta koji se zbog svojih uskih uličica naziva (Doolhof) Labirint.

Iz Amsterdama do Volendama samo je 20-ak minuta vožnje, a usput možete posjetiti i Marken ili holandsko selo vjetrenjači Zaanse Schans. Do ovog mjestašca stići možete javnim prijevozom, busom s centralne gradske stanice, s busevima 316 ili 110.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije