Selo na ivici stijene: Uske ulice i nezaboravni vidikovci

Radiosarajevo.ba
Selo na ivici stijene: Uske ulice i nezaboravni vidikovci
FOTO: Facebook / Selo Castellfollit de la Roca
Selo Castellfollit de la Roca nalazi se u blizini Girone na sjeveroistoku Španije.

Ono tjera strah u kosti svima koji se boje visina. Staro je oko 1.000 godina i nalazi se između rijeka Fluvià and Toronell.

Castellfollit de la Roca smjestio se na bazaltnoj stijeni dugačkoj oko jedan kilometar i visokoj 50 metara. Nastao je erupcijom vulkana, a erozija i dvije reke podarili su mu specifičan izgled.

Dio je nacionalnog parka Garrotxa, raja za obožavatelje dramatične prirode na sjeveroistoku Španije koji broji 40 ugašenih vulkana. Iako opasnosti od izlivanja lave nema, ovo je područje seizmički i dalje aktivno pa povremeni potresi nisu neuobičajeni.

Uske ulice i nezaboravni vidikovci Castellfollit de la Rocae daju lični, mistični šarm selu koje izgleda kao da je stalo u vremenu.

Najstarije kuće djelimično su sagrađene od vulkanskog kamena, a šarm pružaju i srednjovjekovni trgovi i stare crkvice, prenosi Punkufer.hr.

Turisti koji žele da prespavaju u selu, a ne samo da prošetaju njim na raspolaganju imaju privatne sobe i pansion.

Autobuske linije voze iz Girone i Barselone, kao i Olota, ljupkog srednjovjekovnog gradića udaljenog oko osam kilometara.

Iako u selu živi oko 1.000 stanovnika, ono ima i dva muzeja. Jedan od njih posvećen je mesu i kobasicama, a onde možete da razgledate alate koji su se upotrebljavali u proizvodnji kobasica i drugih prerađevina. Drugi je posvećen Vijetnamskom ratu.

Gurmanima se preporučuju jela od šumskih gljiva koje rastu na području vulkanskog parka, kao i specijaliteti od pasulja koje je najbolje zaliti točenim pivom koje se tamo proizvodi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije