Šef NASA-e otkrio: Želimo sletjeti na Mars 2033. godine

Radiosarajevo.ba
Šef NASA-e otkrio: Želimo sletjeti na Mars 2033. godine
Foto: NASA / Ilustracija

Povratak američkih astronauta na Mjesec, najavljen u 2024., treba pripremiti dolazak prvih ljudi na Mars u 2033., rekao je u utorak šef američke svemirske agencije NASA-e Jim Bridenstine, piše Hina

"Želimo sletjeti na Mars 2033.", rekao je NASA-in čelnik na saslušanju u američkom Kongresu.

"Slijetanje na Mars možemo unaprijediti tako što ćemo unaprijediti slijetanje na Mjesec. Mjesec je pokusni poligon", dodao je bivši republikanski zastupnik kojeg je imenovao Donald Trump.

NASA je pod pritiskom od prošle sedmice kada je američki predsjednik preko svog potpredsjednika Mikea Pencea za četiri godine skratio vremenski plan povratka na Mjesec, s 2028. na 2024., što će biti posljednja godina drugog Trumpova mandata ako ga osvoji.

Misija na Mars će trajati najmanje dvije godine jer samo za let do Crvenog planeta treba šest mjeseci, a let na Mjesec traje tri dana.

Let i povratak s Marsa moguć je samo kada je planeta na istoj strani Sunca kao i Zemlja, što otprilike biva svakih 26 mjeseci i dogodit će se 2031., zatim 2033. itd.

Na pitanje predsjednice odbora za nauku Zastupničkog doma Eddie Bernice Johnson koliko će sve skupa koštati, čelnik NASA-e je rekao da će ih obavijestiti do 15. aprila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije