Zanimljivo / Sedam nevjerovatnih činjenica o tek rođenim bebama

30. 05. 2019. u 18:13:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Beba je došla kući i potpuno ste zabrinuti? Hoćete li je znati držati? Kako ćete okupati dijete? Zašto plače? Je li gladna? Stotine pitanja je u vašoj glavi, a i vi ste i umorni.

Beba je tako mala, čak puno manja nego što ste mislili. Iako vam se čini da tvoje dijete ne zna ništa, to nije potpuno tačno.

Donosimo sedam nevjerovatnih stvari s kojima će vas novorođenče potpuno zadiviti. 

1. Novorođenče zna što treba treba učiniti

Švedsko istraživanje iz 1987. godine uvelo je termin "puzanje do dojke" nakon što su utvrdili da će novorođenče naći put do majčine dojke čim se rodi. Nakon poroda bebe su oprali i osušili, a zatim ih stavljali na majčina prsa i svaki put beba bi dopuzala do majčine dojke kako bi došla do hrane. Bravo za bebu!

2. Novorođenče zna ko mu je mama

Vanjski svijet za malo biće može biti zastrašujuće i neodoljivo mjesto, sa svim novim stvarima i zvukovima. Iako bebi treba vremena da se razvije, ona od rođenja prepoznaje mamin glas i miris.

3. Beba nakon rođenja nema suza

Nemojte ovo shvatiti krivo - bit će puno plakanja, ali prvih nekoliko mjeseci beba neće plakati sa suzama. Njeni suzni kanali rade, ali oni će imati dovoljno suza samo kako bi kanali normalno funkcionirali.

4. Većina beba rodi se s plavim očima

Bez obzira na genetiku većina beba rodi se s nebesko plavim očima. Promjena boje dogodit će u idućih šest mjeseca djetetovog života.

5. Bebe su kratkovidne, ali vas vide

Evo jedne slatke činjenice - prosječno novorođenče može vidjeti 25 centimetra ispred sebe. Tačno toliko da vidi svoju mamu. Beba vas može vidjeti dok je hranite, vaše lice je na toj udaljenosti.

6. Beba nema razvijenu čašicu na koljenima

Bebe se rađaju s hrskavicom koja sliči koljenima, ali prava čašica razvijat će se do šestog ili sedmog mjeseca života. Bitno je da se dogodi prije nego dijete počne puzati.

7. Bebe imaju više kostiju od odraslih ljudi

Novorođenče se rađa s više od 300 kostiju, dok mi odrasli imamo 206 . Kako dijete raste tako se kosti spajaju.

NEMA KOMENTARA