Grant Cardone: Kako sam od studenta s dugom postao milioner u tridesetoj

Radiosarajevo.ba
Grant Cardone: Kako sam od studenta s dugom postao milioner u tridesetoj
Pixabay, Geralt / Novac / Ilustracija
Za mnoge ljude poprilično nestvarno zvuči da postoji mogućnost zarade velikog novca, iako je postoji obilje prilika koje danas pružaju. Ipak, takvo nešto nije nemoguće, tvrdi Grant Cardone, koji svojim primjerom pokušava dokazati ove tvrdnje.

Cardone je stručnjak za međunarodnu trgovinu i osnivač Cardone Enterprises, Cardone Real Estate Holdinga i Cardone Groupa, koji svojim primjerom želi dokazati da ideja o bogatstvu već u tridesetim godinama nije fantazija, prenosi Bizlife.

On je u svojih pet knjiga Sell to Survive, The Closers Survival Guide, If You’re Not First, You’re Last, The 10X Rule i Sell or Be Sold opisao svoj put od studenta u dugovima do milionera i otkrio neke od najefektivnijih trikova svog zanata.

Naravno, Cardone je američki autor, njegovi savjeti o velikom novcu vjerovatno mogu da imaju prođu samo u SAD, ali nikad ne znate koji od njih vam može biti koristan.

Pratite novac

Cardone tvrdi da u današnjoj ekonomiji ne možete postati milioner štednjom. Prvi korak je da nađete način da zarađujete više nego što već zarađujete i da onda ovaj proces vječito ponavljate: radite da biste napredovali u svojoj firmi ili ako imate bolju ponudu, promijenite firmu, tražite prilike da zaradite više novca i ne ispuštajte ovakve prilike kada ih spazite.

Budite predani sticanju novca, a ne demonstriranju da ga imate

Važno je da uvijek budete zapamćeni po vašoj radnoj etici i entuzijazmu, ne po skupim stvarima. Cardone u jednoj od svojih knjiga pominje da je i dalje vozio svoj Toyota Camry kada je postao milioner.

Ne štedite radi štednje, štedite da biste ulagali

Jedini način da zarađeni novac udvostručite je kroz ulaganje, dakle ulažite, savjetuje Cardone.

Gledajte na novac kao na ljubomornog ljubavnika

Da biste se obogatili i ostali bogati, novac mora biti vaš prioritet. Ako zaboravite na novac, on će vas, kao ljubomorni ljubavnik, ignorisati ili još gore, ostaviti zbog nekoga ko pokazuje više interesovanja i posvećuje mu više pažnje.

Novac ne spava

Novac ne poznaje radno vrijeme, rasporede ili godišnje odmore. Cardone se sjeća da je radeći u maloprodaji uvijek dolazio na posao prvi i odlazio posljednji. Po njegovim riječima, na poslu, nije bitno ni da li ste najpametniji, niti da li imate najviše sreće, najbitnije je da ste najposvećeniji.

Siromaštvo nema smisla

Bill Gates je rekao: “Ako se rodiš siromašan to nije tvoja greška, ako umreš siromašan to je samo tvoja greška”. Cardone se slaže, on kaže da svi bogati ljudi, prije nego što se obogate, odbace ideju da je siromaštvo OK. Kako kaže, jedini pravi stav u kreiranju bogatstva je taj da je siromaštvo neprihvatljivo.

Nađite svog mentora milionera

Ako ste odrasli u siromašnoj porodici ili porodici srednje klase, vjerovatno se i dalje ograničavate idejom onoga što mislite da možete da ostvarite. Zato, pronađite svog mentora koji će vas naučiti drugačijem pogledu na poslovne prilike i na novac, Cardone takođe napominje da je većina bogatih ljudi veoma velikodušna sa svojim iskustvima i znanjem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije