Sat sudnjeg dana nikad nije bio bliže apokalipsi: Još 100 sekundi do kraja

Radiosarajevo.ba
Sat sudnjeg dana nikad nije bio bliže apokalipsi: Još 100 sekundi do kraja
PrtScr / Ilustracija

Sat sudnjeg dana prišao je na samo 100 sekundi do ponoći i NIKAD nije bio bliže apokalipsi, saopćili su svjetski atomski fizičari koji vrijeme na ovom satu ažuriraju svake godine krajem januara.

Sat je izrađen tako da služi kao upozorenje javnosti - koliko smo blizu do potpunog uništenja naše planete. Izgrađen 1947, kao indikator iščekivanja nuklearne katastrofe, Sat sudnjeg dana (Doomsday Clock) danas broji i faktore poput klimatskih promjena i druge prijetnje čovječanstvu. Kad ovaj sat otkuca ponoć - to će označiti početak kraja svijeta. 

Prije tri godine, sat je bio na tri minute do ponoći; 2018. godine je ubrzao 30 sekundi, a 2019. se nije pomjerio; 2017. godine se ubrzao također pola minute.

Naučnici upozoravaju da naša vrsta ne radi dobre stvari za Zemlju i mora napraviti drastične promjene da zaustavi ovo jezivo odbrojavanje do kraja...

Ove godine, tri faktora koja su ubrzala kazaljke jesu nuklearna oružja, kibernetičko dezinformiranje i klimatske promjene. 

Na stranici Bulletin of the Atomic Scientists, naučnici su naveli: "Svijet je ušao u period 'dvominutnog upozorenja', vremena kada je opasnost visoka, a greške nisu dozvoljene. Ovaj trenutak zahtijeva pažnju i nova, kreativna rješenja. Ako oni koji donose odluke ne reagiraju, građani svijeta imaju itekako pravo citirati riječi aktivistice Grete Thunberg koja kaže 'Kako se usuđujete?'."

Podsjećaju da se za očuvanje planete bore mladi pojedinci, da nacionalne delegacije u Ujedinjenim narodima fino govore, ali ne donose konkretne planove da smanje emisije ugljen dioksida koji ozbiljno remeti klimu na Zemlji.

"Ovaj organičeni politički odgovor došao je u godini u kojoj su efekti ljudskog utjecaja na klimu bili jedna od najtoplijih godina kako je mjerenja, globalni šumski požari i prestrašno brzo topljenje glečera."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije