SAD će Iranu vratiti antički predmet star oko 2.500 godina

AA
SAD će Iranu vratiti antički predmet star oko 2.500 godina
 
Vrhovni sud u New Yorku u ponedjeljak je naredio da bareljef, za koji se pretpostavlja da je star oko 2.500 godina, a koji je ukraden prije 82 godine u Iranu, bude vraćen toj zemlji.

Bareljef iz perioda Ahemenidskog Perzijskog carstva, na kojem je opisan perzijski čuvar, bio je predmet na aukciji u New Yorku, na koju je izvedena racija.

Predmet je, navodno, prvo ukraden u Perzepolisa 1936. godine, a zatim drugi put 2011. iz Muzeja umjetnosti u Montrealu, kojem je doniran nekoliko decenija ranije.

Rupert Wace i Sam Fogg koji žive u Londonu, tvrdili su kako su od osiguravajuće kompanije Muzeja u Montrealu legalno kupili antički predmet, ali je istragom utvrđeno da je ukraden. Wace i Fogg nakon pregovora s okružnim tužiocem, pristali su predati predmet vlastima za 1,2 miliona dolara.

Pretpostavlja se da bareljef dimenzija 51 centimetra potiče iz perioda između 510. i 330. godine prije nove ere i na njemu je opisan vojnik iz Perzepolisa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije