Ruski specijalci dobili "superoružje": O ovim puškama mediji u SAD-u danima pišu

Radiosarajevo.ba
Ruski specijalci dobili "superoružje": O ovim puškama mediji u SAD-u danima pišu
Foto: Profimedia / Ilustracija
Jedinice posebnih ruskih policijskih snaga dobile su ovih dana novu automatsku pušku ŠAK-12, koju američki mediji nazivaju 'superoružjem' što omogućava trenutno neutraliziranje protivnika .

Nova ruska automatska puška velikog kalibra konstruirana je na zahtjev Federalne službe sigurnosti (FSB) te je namijenjena antiterorističkim postrojbama za izvođenje operacija u ograničenom, zatvorenom prostoru poput stambenih jedinica i industrijskih objekata.

Glavna zadaća ovog oružja je brzo i efikasno uništavanje terorističkih grupa u situacijama s velikim brojem talaca, a veliki kalibar omogućava efikasnost ukoliko se mete nalaze u zaklonima ili su dodatno zaštićene pancirnim prslucima.

Mark Episkopos, američki stručnjak za pješačko naoružanje i saradnik uglednog američkog portala National Interest, ističe kako je puška konstruirana nakon što je FSB počeo razmišljati o stvaranju novog, efikasnijeg streljačkog oružja poslije terorističkih napada u Beslanu i moskovskom pozorištu Dubrovka.

Episkopos pojašnjava kako je naučno potvrđeno da adrenalin i određeni narkotici mogu potisnuti bol koja nastaje kao posljedica ranjavanja vatrenim oružjem. U takvim situacijama, iako smrtno ranjen, terorist može nastaviti pucati ili aktivirati eksplozivnu napravu, a tih nekoliko dodatnih sekundi mogu biti kobne po taoce.

Stoga su ruski konstruktori dizajnirali metak 12,7 X 55 milimetara, težine 33 grama, koji s udaljenosti od 100 do 300 metara odmah neutralizira teroristu, bez obzira nalazi li se on u zaklonu ili je zaštićen pancirnim prslukom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije