Plutajuća nuklearna zvijer dobila dozvolu za rad: Pogledajte "Černobil na ledu"

Radiosarajevo.ba
Plutajuća nuklearna zvijer dobila dozvolu za rad: Pogledajte "Černobil na ledu"
Foto: Twitter / Akademik Lomonosov

Prva plutajuća nuklearna elektrana na svijetu dobila je dozvolu za rad.

Elektranu nazvanu Akademik Lomonosov izgradila je Rusija, a služit će za proizvodnju toplinske i električne energije u udaljenim regijama na Arktiku.

Krajem augusta elektrana će biti odvučena u Pevek, lučki grad na arktičkoj obali Čukotke. U decembru će početi isporučivati energiju Peveku, čime će postati najsjevernija nuklearka na svijetu te omogućiti zatvaranje dvije kopnene elektrane, piše RT.

Čukotka je jedna od najizoliranijih regija u Rusiji, a veći dio teritorija nalazi se izvan Arktičkog kruga.

"Akademik Lomonosov" ima dva reaktora KLT-40S, koji mogu proizvoditi do 70 megavata struje i 50 gigakalorija toplinske energije po satu.

Reaktori su zapravo modificirane jedinice KLT-40M, koje koriste nuklearni ledolomci plitkog gaza klase Taymyr. Jedna jedinica može proizvesti dovoljno energije i topline da zadovolji potrebe grada od 100.000 stanovnika.

Radni vijek elektrane je 40 godina, a može se produžiti za još 10 godina. Nakon završetka radnog ciklusa, jedinica se može ukloniti zbog zamjene i održavanja reaktora, bez ostavljanja opasnih materijala.

Ova će elektrana postati prva iz predložene flote plutajućih nuklearnih elektrana koja će proizvoditi toplinsku i električnu energiju u udaljenim ruskim regijama, čime će pomoći u eksploataciji prirodnih resursa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije