Rupe u zgradama: Kako feng šui kroji nebodere u Hong Kongu

Radiosarajevo.ba
Rupe u zgradama: Kako feng šui kroji nebodere u Hong Kongu
Foto: Flickr / Rupe u neboderima u Hong Kongu

Novi video iz serijala Borders koji se prikazuje na medijskoj platformi Vox prikazuje u kolikoj mjeri su tradicionalna učenja zastupljena u arhitekturi tamošnjih velikih gradova.

Naime, dok je feng shui kod nas i u brojnim drugim europskim zemljama prihvaćen tek kao jedan simpatičan trend, u Kini se on praktikuje i pri projektovanju velikih javnih građevina.

Očigledan primjer ove prakse vidi se u velikim otvorima ostavljenim po sredini nebodera u Hong Kongu koje prati vrlo jednostavno objašnjenje: Kako bi drugačije zmajevi mogli proletjeti kroz njih, piše portal Gradnja.

Video nam otkriva kako tradicionalno učenje da zmajevi prelijeću gradove kako bi sa planina došli do vode utječe na arhitekturu Hong Konga. Naime, staro je vjerovanje da će vam se desiti velika nesreća ukoliko spriječite zmajeve da dođu do vode.

No, "zmajeve kapije" (dragon gates) nisu jedini primjeri na kojim se prepoznaje utjecaj feng shui učenja na modernu azijsku arhitekturu.

Rupe u neboderima u Hong Kongu - undefined

Rupe u neboderima u Hong Kongu

Voxov reporter osvrnuo se i na konstrukciju zgrade čuvene banke HSBC u kojoj su pokretne stepenice postavljene pod pomalo nesvakidašnjim uglom koji omogućava slobodno kretanje pozitivne energije unutar ove građevine. Štaviše, na vrhu ove zgrade postavljene su specijalne antene koje odvraćaju negativnu energiju koju emituje zloglasna zgrada Kineske banke izgrađena na samo par desetina metara odatle.

Da podsjetimo, feng shui je drevna kineska vještina koja propisuje uređenje ličnog prostora na način koji omogućuje strujanje pozitivnih energije koje donosi sreću. Samim tim, feng shui se često primjenjuje u dizajnu enterijera, dok navedeni primjeri pokazuju da drevna učenja nisu potisnuta ni iz javne arhitekture.

Zanimljivo je i to da su uticaju feng shui učenja u arhitektiri mnogo primjetniji u Hong Kongu nego u Kini, a razlog tome se nalazi u političkim strujama koja su oblikovala stavove njihovih građana. Hong Kong je decenijama bio pod utjecajem Velike Britanije, što je ostavilo traga u njegovoj kulturi, ali i arhitekturi i infrastrukturi grada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije