Ronjenje kroz podzemne tunele na koje se usude samo rijetki pojedinci

Radiosarajevo.ba
Ronjenje kroz podzemne tunele na koje se usude samo rijetki pojedinci
FOTO: Facebook / Slovenske opalove bane

U istočnoj Slovačkoj, između seoca Zlata Bana i Červenica smjestio se jedan od najljepših rudnika na svijetu – Slovenske opalove bane.

Riječ o rudniku dragog kamena opala koji je otvoren od 1597. godine, koji je bio posebno popularan u porodici francuskog vojskovođe i cara Napoleona Bonapartea. Njegova draga Josephina, naime, nosila je jedan od najpopularnijih opala na svijetu po imenu Trojan Fire, piše Punkufer.hr.

Rudnik opala u Slovačkoj sastoji se otprilike od 22 kilometara tunela, prolaza i otvora, od kojih se neke nalaze na dubini i od 150 metara. Štoviše, neki tvrde da izgled ovog rudnika podsjeća na polutvrdi sir ementaler – jer je prepuno rupa na neočekivanim mjestima.

Pet razina rudnika koji se prostiru na oko 5 kilometara je poplavljeno, a moguće ih je razgledati pomoću ronilačkog odijela i boce s kisikom.

Ronjenje u potopljenom rudniku u kristalno čistoj vodi te okruženo zidovima s nevjerojatnom paletom boja uistinu je nezaboravno iskustvo. Čak i ako je voda iznimno hladna, a iznosi oko 3-4 stepena Celzijusa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije