Rijetki crni leopard snimljen u Africi - prvi put u 100 godina!

Radiosarajevo.ba
Rijetki crni leopard snimljen u Africi - prvi put u 100 godina!
Foto: Burrard Lucas, Camtraptions / Rijetki crni leopard u Africi

Narodno vjerovanje kaže da crna mačka donosi nesreću, no kada je biolog Nick Pilfold čuo da jedna, i to "malo veća", vreba u divljni centralne Kenije, znao je da je riječ o nečem posebnom.

Pilfold i njegov tim otišli su na mjesto događaja te postavili set kamera u rezervat Loisaba početkom 2018. I zaista, vrlo brzo dobili su sveti gral afričkih biologa - fotografiju super rijetkog crnog leoparda, prvog koji je u Africi snimljen u 100 godina!

Mlada ženka snimljena je kako putuje s većom ženkom leoparda, koja je normalne boje i pretpostavlja se da joj je to majka. 

Crni leopard zapravo ima melanizam, stanje koje je suprotno od albinizma i koje je rezultat gena koji uzrokuje višak pigmenta u koži i dlaci životinje, pa zbog toga bude potpuno crna. Vijesti o crnim leopardama decenijama se šire Kenijom, no naučna potvrda njihovog postojanja izmicala nam je već 100 godina. 

Fotografije su objavljene u januarskom žurnalu Ekologija u Africi i predstavljaju prvi naučni dokaz u 100 godina da ovo biće i dalje postoji u Africi. Posljednja fotografija načinjena je 1909. u Etopiji i danas je dio kolekcija Državnog muzeja prirodne historije u Washingtonu. 

"Svako ima priču da ga je vidio, ali niko nije imao dokaz za to, pa su crni leopardi postali mit, legenda, nešto neuhvatljivo i magično", priča Pilfold, pa nastavlja: "Godinama smo razgovarali sa starim vodičima, koji su prije mnogo godina vodili turiste u Keniji, u vrijeme kad je lov na životinje bio dozvoljen (50-ih i 60-ih godina prošlog vijeka). Oni su nam govorili da su ga vidjeli, ali da se crni leopard ni tada nije smio loviti."

Postoji devet podvrsta leoparda koji žive od Afrike do istoka Rusije. Njih 11 posto su melanistični, govori Pilfold, ali se sreću samo na jugoistoku Azije, gdje tropske šume nude mnoštvo sjenovitih područja. Melanizam je dodatna kamuflaža u takvim staništima, što predatorima daje prednost u lovu. 

Pilfold je u šali dodao da je vrlo zanimljivo što se crni leopard pojavio u području na kojem se, u Marvelovom univerzumu nalazi Wakanda, izmišljeni dom superheroja Crnog Pantera.

"Zamislite te slučajnosti. Jedino mjesto gdje se u Africi mogu vidjeti crni leopardi su mjesto gdje u Marvelu živi Crni Panter", rekao je Pilfold, donosi Nacionalna Geografija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije