Riješena najveća misterija: Otkriveno kako su građene piramide

Radiosarajevo.ba
Riješena najveća misterija: Otkriveno kako su građene piramide
EPA / Ilustracija
Nedavno otkriće natpisa na antičkom papirusu, drvenog čamca i genijalnog sistema vodenih kanala bacilo je novo svjetlo na impozantnu infrastrukturu koju su stvorili graditelji Gize.

Naime, arheolozi vjeruju da su napokon došli do odgovora kako su građene piramide. Otkriveni su fascinantni dokazi koji pokazuju kako su Egipćani oko 2.600 godina prije Krista prevezli 2.5 tona teške blokove vapnenca i granita čak 800 kilometara udaljene, da bi izgradili Veliku piramidu u Gizi, jedinu od Sedam čuda antičkog svijeta.

Kako tvrde, radnici bi ukrcali blokove na drvene brodove koji su bili međusobno povezani užadima, a zatim bi brodovi plovili kanalima do unutrašnje luke, koja je bila udaljena samo nekoliko kilometara od piramida. Radnici su zapravo putem kanala preusmjerili tok rijeke Nil. 

Upravo je u kopnenoj luci Wadi Al-Jarf pronađen i svitak drevnog papirusa koji je dao novi uvid u važnost i ulogu koju su imali čamci u gradnji piramide, prenosi Daily Mail.

Drevni papirus je ispisao Merer, nadglednik koji je bio zadužen za tim od 40 elitnih radnika. To je jedini podatak iz prve ruke o izgradnji Velike piramide i detaljno opisuje kako su kamenja od vapnenca isporučena nizvodno od Ture do Gize.

U svom dnevniku Merer također opisuje kako je njegova grupa radnika bila uključena u preobrazbu krajolika, otvarajući goleme brane za preusmjeravanje vode iz Nila i usmjeravajući ga do piramide kroz umjetne kanale.

Ostaci kanala pronađeni su ispod prašnjavog platoa u Gizi, kao i glavni bazen u kojem su vršene glavne isporuke. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije