Ribari ulovili kapitalca za pamćenje: Iz velike dubine izvukli kirnju od 160 kilograma

Radiosarajevo.ba
Ribari ulovili kapitalca za pamćenje: Iz velike dubine izvukli kirnju od 160 kilograma
Foto: Boing Boing / Izgledala je poput monstruma iz horor filmova

Izgledala je poput monstruma iz horor filmova - kirnja koju su floridski ribari krajem decembra ulovili na zapadnoj obali na dubini od 180 metara, dugačka je gotovo poput čovjeka, teška 159 kilograma i stara rekordnih 50 godina.

"Biolozi Instituta za divlje životinje laboratorijskom su pretragom dob ulovljene ribe procijenili na 50 godina, što je čini najstarijim primjerkom ulovljenim u sklopu programa zaštite divlje faune", navodi se na Facebook stranici Instituta na kojoj je objavljena i fotografija ribara koji ponosno pokazuje ulov. Kirnja je velika gotovo poput njega, piše Jutarnji.

Izgledala je poput monstruma iz horor filmova - undefined

Foto: Boing Boing: Izgledala je poput monstruma iz horor filmova

Da bi izračunali dob divovske kirnje, naučnici su analizirali otolite, minijaturne strukture locirane u šupljini unutarnjeg uha golemih riba koje služe kao organ za ravnotežu i pomažu osjetilu sluha. Tradicionalno se upotrebljavaju da bi se dobile informacije o klasifikaciji, dobi i veličini riba.

Kirnja je vrsta ribe koja može narasti do 2,5 metara i može dosegnuti težinu od 200 kilograma.

Jedna je od ribljih vrsta koje žive i u Jadranskom moru, poput kirnje bjelice, kirnje zubuše ili kirnje zlatice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije