Revolucionarno: Tri paralizirane osobe ponovo prohodale uz pomoć implanta

Radiosarajevo.ba
Revolucionarno: Tri paralizirane osobe ponovo prohodale uz pomoć implanta
Foto: Univerzitet Louisville / Thomas i Marquis

Tri osobe koje su bile paralizirane godinama ponovo su prohodale nakon što je električni implant ugrađen u njihove kičme.

Jered Chinnock (29), koji je bio paraliziran od 2013, postao je prvi pacijent koji je napravio nezavisne korake nakon tako zastrašujuće povrede. Elektronski aparat ponovo je povezao neurone u Chinnockovim nogama s njegovim mozgom. Sve što je trebao učiniti jeste pomisliti da ustane i hoda - i to bi i uradio.

Dva druga pacijenta, 23-godišnja Kelly Thomas i 35-godišnji Jeff Marquis, ostvarili su sličan uspjeh tokom druge studije koja se provodila na Univerzitetu Louisville. Chinnock je terapiju prošao na Mayo klinici.

Naučnici su prethodno vjerovali da mreža neurona koja se nalazi ispod povrede kičmene moždine ne može funkcionirati nakon što neko ostane paraliziran. No, revolucionarno otkriće koje je dijelom pomogla fondacija Cristopher i Dana Reeve, mogla bi pomoći milionima da ustanu iz invalidskih kolica. Podsjetimo da je Cristopher Reeve, slavni glumac kojeg pamtimo kao prvog Supermana, ostao paraliziran nakon pada s konja 1995, a preminuo je 2004. nakon teških zdravstvenih komplikacija.

Prvi pacijent, Chinnock ostao je paraliziran u februaru 2013, nakon što je pao sa motornih sanki, a onda su mu preko leđa prešle druge motorne sanke. Slomio je nekoliko rebara, imao probijeno plućno krilo, a kičma je bila slomljena na tri mjesta. Ljekari na Mayo klinici u Minnesoti uspjeli su ponovno "sastaviti" njegovu kičmu, ali su nervi koji prenose signale od mozga do nogu bili prekinuti, pa Chinnock nije mogao pomjerati ništa ispod sredine torza.

Druga pacijentica, Kelly Thomas, s Floride, teško je povrijeđena u saobraćajnoj nesreći, u julu 2014. Njeno vozilo prevrnulo se, a ona udarila glavom od krov auta i  nagnječila kičmu zbog čega je ostala paralizirana. Marquis iz Kentuckyja je povrijeđen u Montani 2011, kada je pao vozeći biciklo na planinskoj stazi. 

Ova čudesna tehnika uključivala je 22 sedmice rigorozne fizičke terapije za Chinnocka i počela je 2016. Bio je zakačen za stazu za trčanje, a njegove su noge terapeuti neprestano pomjerali kako bi mu ojačali mišići. Nakon ovoga, ispod povrede mu je ugrađena elektroda, iz koje žice ide do baterije koja je ugrađena u stomak. Sistem se pali i gasi putem daljinskog upravljača, sličnog kao i za TV, na kojem se mijenja voltaža i čak precizna lokacija simulacije - da li da pomogne stajanje ili hodanje. 

Implant - undefined

Foto: Mayo klinika: Implant

Samo dvije sedmice nakon operacije, Chinnock je napravio prve pokrete koji su podsjećali na korake i mogao je ustati sam. Dr. Kendall Lee, s Mayo klinike čiji je tim proveo operaciju kazao je kako je Chinnock uspio povratiti kontrolu pokreta u nogama i to je činio svojim mislima. 

Chinnock je na kraju uspio potpuno prohodati i sad može hodati 16 minuta, navodi se u žurnalu Nature Medicine. Ipak, kada je implant ugašen, Chinnock je opet paraliziran, što dokazuje da je za njegov napredak odgovorna elektroda, tj. da se nije desio "spontano".

Thomas je prošla isti tretman kao i Chinnock i prve korake napravila je u februaru ove godine. Rehabilitacija Maquisa trajala je duže, 85 sedmica, ali na kraju je i on počeo hodati.

Chinnock i dalje hoda samo pod nadzorom istraživačkog tima - iz sigurnosnih razloga, a kući se ustaje, sjedi, leži na strani i sl. Dr Kristin Zhao, profesoria s Mayo klinike poručila je kako sad počinje pravi izazov, a to je - razumjeti kako se ovo dogodilo, zašto se dogodilo i koji pacijent će kako odgovoriti.

U Mayo klinici još jedan pacijent prolazi tretman, no njegovi rezultati nisu još spremni. 

Iz Fondacije Christopher i Dana Reeve Foundation saopćili su kako smo na korak od ispunjenja Cristopherovog sna - svijeta bez invalidskih kolica i dodali su kako jedva čekaju ubrzati sljedeću fazu istraživanja epiduralne stimulacije kako bi što više ljudi moglo ugraditi implant.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije