Ramba je stvorio čovjek kojeg su fascinirali Ante Pavelić i ustaše

Radiosarajevo.ba
Ramba je stvorio čovjek kojeg su fascinirali Ante Pavelić i ustaše
Rambo, koga u istoimenom filmu utjelovljuje Sylvester Stallone jedan je do najpoznatijih akcijskih junaka na svijetu.

Kanađanin David Morell (75) imao je 30 godina kada je 1972., kao sveučilišni profesor američke književnosti, napisao roman 'First blood', o vijetnamskom veteranu s PTSP-om koji postaje progonjena zvijer u američkoj planinskoj zabiti.

Petnaest godina kasnije Morell, tada već profesionalni pisac, razradio je roman 'Liga noći i sjena' u kojem je glavni motiv nestanak vatikanskog svećenika Krunoslava Pavelića.

U tom fiktivnom liku Morell je spojio dvije stvarne ličnosti: Jedna je ustaški vođa Ante Pavelić a druga misteriozni svećenik Krunoslav Draganović, koji je Paveliću navodno pomogao da pobjegne iz Europe pred kraj Drugog svjetskog rata i nađe utočište u Argentini, prenosi 24sata.hr.

"Otac Krunoslav Pavelić - rođen i odrastao u Jugoslaviji - podržavao je ustaše i njihove nacističke gospodare. Dio njegovih motiva bio je praktičan: on se želio povezati s pobjedničkom stranom. Ali dio njegovih motiva bio je, također, ideološki: on je čvrsto vjerovao u to da vrši božje djelo", napisao je Morell.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije