Prozirni lift koji je izazvao haos i prije nego što se digao u zrak

Radiosarajevo.ba
Prozirni lift koji je izazvao haos i prije nego što se digao u zrak
Foto: Profimedia / Bailong je najviši vanjski lift

Jednima je staklena atrakcija bila spas za rajski nacionalni park, a protivnicima tek velika šteta za okoliš.

Bailong je najviši vanjski lift čije se ime prevodi kao "stotinu zmajeva", a izgrađen je na strmoj litici u Wulingyuaneu, dijelu spektakularnog nacionalnog parka Zhangjiajie u Kini.

Visok je vrtoglavih 326 metra, a obzirom da je napravljen od metala i stakla oni koji su dovoljno hrabri da se njime dignu u visine mogu uživati u nezaboravnom pogledu, piše Punkufer.hr.

Izgradnja je počela 1999. godine da bi se za posjetitelje otvorio tri godine kasnije. Uloženo je oko 50 miliona KM da bi se lift približio oblacima, a nakon renovacije se i ubrzao na minutu i 32 sekunde. Penjački je rekord po metalnim šipkama do vrha nešto više od sat vremena – a oborio ga je francuski "Spiderman" Jean-Michel Casanova 2013. godine.

U kabinu stane 50 putnika, a nosivost mu je 4.900 kilograma što je zadivljujuća brojka za takav tip "prijevoza".

Čim se najavila izgradnja nastale su brojne kontroverze oko toga je li mu mjesto u nacionalnom parku koji je zaštitio UNESCO. Zaštitari okoliša su se pobunili i krenule su prepirke o tome hoće li takva atrakcija doprinijeti povećanju broja turista u ionako nagužvanom parku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije