Pronađen pribor za pisanje star oko 1.800 godina

Radiosarajevo.ba
Pronađen pribor za pisanje star oko 1.800 godina
Arheološke iskopine u sjeverozapadnoj Turskoj otkrile su pribor za pisanje, odnosno stilus, star oko 1.800 godina.

Na arheološkom nalazištu Assos, poznatom i kao Behramkale, na kojem se nalazilo jedno od značajnih lučkih naselja u vremenu Rimskog carstva, ranije su otkriveni ostaci drevnog pozorišta te ostaci zidova.

Profesor Nurettin Arslan, vođa arheološke ekipe, je u izjavi za AA kazao kako pronađeni predmet, duguljasti instrument od bronze ima oštru jednu te malo ravniju drugu stranu.

Prema njegovim riječima, taj instrument je bio korišten za pisanje, računanje i bilježenje, prvenstveno na voštanim tablama korištenim u tom periodu.

"Ravniji dio bio je korišten za korekciju eventualnih pogrešaka, kao što se danas koriste gumice", rekao je Arslan i dodao da je svaki pismen čovjek u tom periodu posjedovao vlastiti stilus.

Prema njegovim riječima, u tadašnjem vremenu i okolnostima pismenost nije bila odlika samo slobodnih i imućnijih nego su pisati i čitati znali i brojni robovi.

"Pismeni robovi su ovakve instrumente koristili u svrhu bilješki i računanja za svoje gazde, uglavnom", pojasnio je.

On je podsjetio da su arheolozi na istom nalazištu ranije otkrili dijelove vaze koji datiraju iz perioda od prije oko 2.500 hiljade godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije