Pronađen ogroman dijamant, moguće star dvije milijarde godina

Radiosarajevo.ba
Pronađen ogroman dijamant, moguće star dvije milijarde godina
Foto: Twitter / Dijamant

Ogroman dijamant od 190,77 karata pronađen je u ruskoj sibirskoj federalnoj jedinici Jakutiji, objavili su iz Alrose, vodećeg svetskog proizvođača dijamanata.

Prema analizama stručnjaka, visokokvalitetni dragocjeni kamen, koji je iskopan u 25. decembra, mogao je nesmetano da leži u prirodi čak dvije milijarde godina, piše B92.

Daljnja ispitivanja utvrdiće tačnu starost dijamanta.

Otkrivanje dijamanta neposredno prije Nove godine pravi je poklon“, izjavio je Jevgenij Agurev, zamjenik generalnog direktora Alrose.

Dodao je da je priroda ove godine bila vrlo velikodušna, sa izvanrednim iznenađenjima poput dijamanta u obliku srca, koji je kompanija otkrila prije Dana zaljubljenih.

Sada je ogromni dragulj poslan na detaljne analize i preliminarno vrednovanje.

Ranije ove godine, ruski rudnik dijamanata otkrio je neobičan dijamant nazvan Matrjoška, jer podsjeća na tradicionalnu rusku lutku. Vjeruje se da je ovaj dijamant, koji je star 800 miliona godina, apsolutno neprocjenjiv i jedini na svijetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije