Na prodaju misteriozni otok na kojem niko ne živi 80 godina

Radiosarajevo.ba
Na prodaju misteriozni otok na kojem niko ne živi 80 godina
Otok površine 98 hektara u Shetlandskom otočju, koje se nalazi sjeveroistočno od obale Škotske, već 80 godina nema nijednog stanovnika i prodaje se na dražbi po cijeni od 595 hiljada funti.

Nalazi se pokrajini North Roe i pripadao je porodici Davida Murrayja više od 150 godina. Na otoku se nalaze kuće, no u njima niko ne živi.

Ovo područje u narodu je znano kao Fethaland i turistički je privlačno, pogotovo za bogatu klijentelu. Vlasnik David Murray kaže da su zdravstveni problemi razlog prodaje otoka, a njegov otac Douglas posljednja je osoba koja se rodila na tom otoku, 1944. godine. 

Što se tiče pristupa otoku, može se doći pješice, džipom ili brodićem. Murray priznaje da mu je teško napustiti otok, no jednostavno je primoran.

"Mjesto poput ovog je nezamislivo, ovakvog mjesta nema nigdje drugdje. Priroda je prekrasna, biljke i životinje...", kaže Murray, na čijem otoku se nalazi 23 zgrade.

Pogodan je za šetnje i uživanje u prirodi, a njegovo područje čak je istraživano virtuelno putem simulacije video igrica u jednom muzeju u gradu Lerwicku. Ta simulacija omogućava korisnicima da "šeću" otočnim krajolikom i upoznaju ga.

Ipak, zasad još uvijek nema zainteresiranih kupaca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije