Prije 40 godina krenuo je od nule, a sada vodi carstvo od 725 miliona dolara

Radiosarajevo.ba
Prije 40 godina krenuo je od nule, a sada vodi carstvo od 725 miliona dolara
Twitter / Chuck Surack, danas uspješni biznismen i osnivač Sweetwater Sound studija

„Krenuo sam od nule. U svom Volkswagen mini busu vozao sam se duž Fort Waynea i Indiane u potrazi za lokalnim bendovima, zborovima i pjevačima“, prisjeća se Chuck Surack, danas uspješni biznismen i osnivač Sweetwater Sound studija i jednog od najvećih trgovina za muzičke instrumente i opremu u SAD-u.

„I sam sam bio muzičar i želio sam sa svojim bendom snimiti album, ali studijska produkcija je i tada bila jako skupa. Upravo me to ponukalo da otvorim vlastiti 'pokretni' studio“, ističe Surack.

Tako je prije 40 godina njegov pokretni mini bus bio pionir današnje uspješne kompanije koja u svom portfelju broji dvanaest manjih kompanija, a sedmično prodaje i više od 3,300 gitara, 37.000 trzalica i 5,300 mikrofona, piše CNN.

„Nisam ni mogao sanjati da ću podići ovakvo poslovno carstvo. Novac mi nikada nije bio motiv, samo sam želio pomoći onima koji vole ono što rade“, rekao je Surack.

Najveću zaslugu svom današnjem uspjehu, kako ističe, može zahvaliti tada tek novom i modernom sintesajzeru Kurzweil K250 kojeg je kupio 1980. godine. Nakon toga, do početka 90-ih Sweetwater Sound iz malog studija prerastao je u trgovinu muzičkih instrumenata.

„Vijest o našem poslovanju brzo se širila, a k nama su dolazili glazbenici iz cijelog svijeta. Čak smo bili i jedna od prvih kompanija koja je otvorila vlastitu internetsku stranicu“, pojašnjava vlasnik, prenosi Novac.hr.

Danas, prihodi komapnije iz godine u godinu rastu između 20 i 25 posto, dok godišnji prihodi od prodaje trenutno iznose 725 miliona dolara. Gotovo 60 posto prodaje dolazi upravo putem interneta, a ostale narudžbe pristižu od direktne prodaje kompanijama i bendovima. Zapošljavaju više od 1.700 radnika koji su u velikoj mjeri muzičari ili dobri poznavatelj i zaljubljenici u ovu branšu. U svom portfelju osim produkcijskog studija i trgovine imaju servis instrumenata i muzičke opreme, te vlastitu muzičku školu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije