Prestanak pušenja i u 60-im produžava život

Radiosarajevo.ba
Prestanak pušenja i u 60-im produžava život
Pixabay / Ilustracija
Najnovija naučna istraživanja pokazala su da prestanak pušenja i u poznoj dobi može produžiti život dugogodišnjih uživalaca duhanskih proizvoda.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu American Journal of Preventive Medicine, a naučnici tvrde da nikada nije kasno prestati pušiti, ali da je bolje to učiniti što prije.

Naučnici s Američkog nacionalnog zdravstvenog instituta (NIH) uradili su istraživanje s više od 160.000 ispitanika, te došli do saznanja da je trostruko veća mogućnost smrti sedamdesetogodišnjaka koji je konzumirao cigarete u odnosu na sedamdesetogodišnjeg čovjeka koji nikada nije pušio.

"Ovo istraživanje je jasno dalo pokazatelje o utjecaju pušenja na vijek čovjekovog života. Došli smo do važnih saznanja kada je riječ o umiranju odraslih ljudi u 70-im godinama života. Istraživanje je trajalo 6,4 godine, a tokom tog perioda je preminulo 16 posto ispitanika. Među preminulima je bilo 56 posto bivših i šest posto aktivnih pušača", kazala je Sarah Nash koja je vodila eksperiment.

Istraživanje je također potvrdilo da su muškarci skloniji početku pušenja u ranoj životnoj dobi, kao i to da je mnogo više žena nego muškaraca koji nikada nisu konzumirali cigarete.

Nash je također kazala da je prestanak pušenja u dobi od 30 do 69 godine ima pozitivne efekte na produženje čovjekovog života. Dodala je da su efekti sve veći što osobe ranije prestanu pušiti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije