Presolili ste jelo? Nema panike, imaju jednostavni trikovi kako ga spasiti

Radiosarajevo.ba
Presolili ste jelo? Nema panike, imaju jednostavni trikovi kako ga spasiti
Instagram / Ilustracija

Sigurno vam se desilo da ste presolili hranu i zbog toga bili u očaju.

Dobro je znati da se to dešava i profesionalcima, koji savjetuju kako neutralizirati so u mesu, supama, povrću, umacima, i tako spasiti jelo.

Nekoliko načina spašavanja preslane supe

1. Najjednostavnije je dodati malo vode i prokuhati nekoliko. Ali,ova metoda može biti dobra samo ako ste mrvicu presolili supu pa ne treba dodavati puno vode, piše 24sata.hr.

2. Stavite vrećicu riže u supu i prokuhajte. Riža će upiti višak soli.

3. Dodajte malo šećera u supu, pričekajte da se otopi pa kušajte. Ponavljajte postupak dok okus soli ne postane prihvatljiv.

4. Namirnice kao što su krompir, njoki ili tijesto pomažu apsorbirati višak soli. Na primjer, ubacite oguljen krompir i kuhajte ga 10 do 15 minuta pa izvadite. Upit će višak soli, a neće pokvariti okus jelu. Njoke i tjesteninu dodajte samo ako po receptu mogu u supu.

Spasite presoljeno meso

1. Kiselo vrhnje može spasiti jelo od mesa ako ste ga presolili. Stavite meso u posudu sa kiselim vrhnjem i ostavite da se hladi.

2. Ako ste presolili mljeveno meso, dodajte sitno sjeckani kupus, tikvicu ili naribajte sirovi krompir u smjesu. So će se manje osjetiti, a jelo će biti sočno.

Presolili ste povrće? Ne brinite, i za to postoji trik

1. Umak od povrća spasit ćete paradajzom. Sitno ga nasjeckajte u jelo i prokuhajte.

2. Višak soli iz kuhanog povrća uklonit ćete tako da ga zalijete neslanom vrućom vodom i kuhate nekoliko minuta, prenosi BrightSide.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije