Paranormalni predmeti koji donose prokletstvo gdje god se pojave

Radiosarajevo.ba
Paranormalni predmeti koji donose prokletstvo gdje god se pojave
Čak i ako ne vjerujete u prokletstva, postoji zaista impresivna lista paranormalnih artefakata širom svijeta za koja se zaista čini da donose nesreću, bolest i smrt gdje god se pojave.

Većina tih predmeta imaju vrlo dugačku i zastrašujuću povijest.

Od historijskih lokacija do poznatog dragog kamenja, ove je predmete doista teško opisati bilo kako drukčije nego proklete - a čak ni nauka nema objašnjenja za njih.

Nesretna mumija

Ove drvene ploče datiraju iz vremena 950. godine prije Krista, a pronađene su u Egiptu. Riječ je o poklopcima za lijes, a slavu su stekli po vjerovanju koje ih prati - a to je da su ukleti. Sva četvorica britanskih putnika koji su lijes prevezli do Velike Britanije su umrli nedugo nakon što su došlo kući, i to iz posve nepovezanih uzroka. Kada je jedna od sestri četvorice muškarca naslijedila te poklopce, iskusila je čitav niz tragedija - umrlo joj je dijete, kućna pomoćnica je poludjela...  Nakon toga je darovala predmet Britanskom muzeju. Iako za to ne postoje konkretni dokazi, navodno su se poklopci "nesretne mumije" nalazili i na Titanicu te su doprinijeli njegovom potonuću, prenosi Express.hr

Slika "Uplakani dječak"

djecak.jpeg - undefined
Mali dječak plače zato što je zao. Priča govori kako je ova slika visjela na zidu doma koji je izgorio u požaru 1985. Iako je izgorio do temelja, jedina stvar koja se spasila od vatre je upravo ova slika. No, novi su vlasnici slike 1988. također gledali kako je slika uništila i njihov dom - također u požaru. Ponovno, uplakani je dječak preživio. Ono što je još strašnije je da postoji oko desetak printeva te fotografije, kao i brojne zabilježene tragedije koje se vezuju za njih.

Robert

Robert, najpoznatija lutka na Floridi. Prema legendi koja se vezuje za nju, porodica Otto dobila je lutku 1898. od sluškinje koju je porodica zlostavljala. Ona je prakticirala vudu, a lutka je bila oličenje mračnih sila. Mlađi sin cijeli je život bio opsjednut s lutkom te ju je krivio za razne loše događaje, a rekao je kako je Robert jednom prilikom razbacao njegovu sobu i potrgao sve vrijednosti. Lutka je navodno bila u zaključanoj sobi, pa drugog logičnog objašnjenja nije bilo. Kad je dom porodice Otto kupljen, novi su stanari pronašli Roberta na tavanu, a uzela ju je 10-godišnja djevojčica. Do danas, ona tvrdi kako ju je lutka napadala i mučila. Robert se danas nalazi u muzeju gdje se i dalje navodno "ponaša zlo". Zaposlenici muzeja tvrde kako se lutka miče, a navodno čak i za slikanje lutke treba samog Roberta tražiti dopuštenje, inače će on baciti kletvu i na njih.

Blago Croesus

Poznato još kao i blago iz Lidijske riznice, vrijednosti u zapadnom azijskom carstvu, nestalo je u 7. i 6. stoljeću prije Krista. Kolekcija je pripadala kralju Krezu, a ponovno je otkrivena 1965. kad su mještani opljačkali oko 150 artefakata. Većina od njih pretrpjeli su lične  tragedije vrlo brzo nakon pljačke - umirali su od čudnovatih bolesti, izvršavali samoubistva...

Stolica smrti stolica.jpeg - undefined

Thomas Busby je 1702. osuđen na smrt vješanjem zbog ubistva svog punca. Njegova je posljednja želja bila da se zaustavi u pubu koji je često posjećivao s prijateljima i popije pivo. kad je ušao u pub i sjeo, proklinjao je svijet, društvo, pravdu, zakone i sve ljude. Rekao je kako će svako ko sjedne u njegovu stolicu nakon što njega ne bude, brzo umrijeti. Priča je brzo prešla u legendu, naročito kad je u njoj jedan stariji muškarac doživio srčani udar, a drugi koji je sjedio na njoj nije se vratio iz Drugog svjetskog rata. Postoji još mnogo takvih navodnih slučajeva, ali i bizaran događaj smrti čistačice koja je čistila pub, spotaknula se i pala u nju, a ubrzo je umrla. Lokalni muzej tražio je u posjed tu stolicu i sada ona visi na zidu, kako bi bili sigurni da nikom drugom neće prouzrokovati nesreću.

Porsche smrti Jamesa Deana

Slavni je buntovnik i glumac poginuo u fatalnoj saobraćajnoj nesreći 30. septembra 1955. Imao je samo 24 godine tada i vozio je novi Porsche Spyder kojeg je od milja zvao "mali gad". Po mnogima je, nakon nesreće, postalo očigledno da je automobil uklet. Ubrzo nakon nesreće našao se na popravci, kada je pao i slomio nogu mehaničaru. Kad su se prodavali dijelovi auta različitim kupcima, tragedija je pogodila svakog od njih. Prijenos, motor, pa čak i gume koji su stavljeni na druge automobile koji su vrlo brzo bili uključeni u smrtonosne nesreće. Kamion koji je prevozio šasiju s Deanovog automobila također je doživio fatalnu nesreću - a to je bilo posljednje od malog gada.

Dijamant Koh-i-Noor 

kruna.jpeg - undefined

Blago koje krasi britansku krunu jedan je od najpoznatijih ukletih predmeta na svijetu, Koh-i-Noor dijamant. Jedan od krunskih dragulja - no dok je god u vlasništvu žena, on ne čini štetu ni ne izaziva nesreće. Dijamant ima 186 karata, a ime mu znači planina svjetlosti. Nakon vađenja 1100. godine navodno je svim svojim muškim vlasnicima izazvao tragedije - čim bi došli u njegov posjed, brzo su gubili prijestolje, ali i život. Na kraju je dan kraljici Viktoriji, baki današnje kraljice Elizabete.

Ljubičasti Delhi safir

Veliki je dragulj navodno ukraden iz hrama 1857. te je završio u rukama pukovnika Ferrisa. Njegova je porodica ubrzo završila u finansijskim problemima, a pogodile su ih i zdravstvene boljke. Porodica je prodala dragulj prijatelju, koji je vrlo brzo nakon toga izvršio samoubistvo. Naučnik koji ga je naslijedio iskusio je niz nesretnih događaja te ga je pokušao dati prijateljima, no niko ga nije htio uzeti. Danas se nalazi u Prirodoslovnom muzeju.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije