Pred smrt je ostavila poruku koju svaki čovjek treba zauvijek da zapamti

Radiosarajevo.ba
Pred smrt je ostavila poruku koju svaki čovjek treba zauvijek da zapamti
PrtScr / Claire Wineland
Claire Wineland, YouTuberica i blogerica koja je na društvenim mrežama otvoreno govorila o svojoj teškoj bolesti, preminula je početkom ovog mjeseca u 22. godini života.

Sedam dana nakon što su joj transplantirana pluća, Claire je preminula od posljedica moždanog udara.

Rođena je s cističnom fibrozom, genetskim poremećajem koji utječe na pluća, gušteraču, jetru, bubrege i crijeva te otežava disanje. Cistična fibroza je neizlječiva, njezin ishod je uvijek smrtonosan, a transplantacija joj je trebala produžiti život...

Prije ulaska u operacionu salu riješila je da uradi još jednu važnu stvar.

Njen desni bubreg je transplantiran 44-godišnjoj ženi iz San Diega, lijevi 55-godišnjem muškarcu iz Sjeverne Karoline, prenosi Noizz.

Ovo je jedan od njenih govora, ali da biste shvatili punu snagu onoga o čemu je govorila, trebalo bi da vidite i kako je to radila.

"Kada sažalijevate bolesne ljude, oduzimate im snagu. Ono što radimo s bolesnima je da ih učimo da zbog bolesti ne mogu biti sretni kao zdravi ljudi. Učimo ih da su sreća i radost povezani sa zdravljem. Kad sam imala sedam ili osam godina, listala sam magazine i naišla sam na jako lijepu sliku umjetnice koja živi u predivnom stanu u New Yorku. A ja sjedim tamo, gledam svoju bolničku sobu i pomislim: Voljela bih da sam tamo...a zaglavljena sam u bolnici.

Zašto ne napravim sebi takav ambijent? Onda smo moja dadilja i ja riješile da promijenimo sobu i ne mislim pritom na postavljanje slika na zidove, skroz smo je preuredile. Pomjerale smo namještaj, ja sam se znojila, mašine za koje sam bila zakačena su počele da pište, medicinska sestra je došla da nas pita šta to radimo, da li smo lude i na kraju smo potpuno transformirale sobu.

Došle su sve sestre i doktori iz bolnice da je vide. I poslije toga svaki put kad sam odlazila u bolnicu dekorirala sam svoju sobu. Shvatila sam da su svi u bolnicama toliko zaglavljeni u tu ideju o bolničkoj sobi koja je hladna, sterilna, mjestu na koje idemo da budemo bolesni.

Ne dozvoljavamo sebi da vidimo i shvatimo da tu bolničku sobu možemo učiniti lijepom. Naše živote možemo pretvoriti u umjetničko djelo, svi imamo tu sposobnost, da svoje živote pretvorimo u nešto lijepo.

Gledamo u bolesne i sažalijevamo ih jer pretpostavljamo da su njihovi životi manje radosni i ispunjeni. Život neće prestati i sklopiti se pred vama samo zato što ste bolesni ili zato što nije onako kako ste zamislili. I dalje će biti ljepote.

Iskreno mogu da kažem da sam najsretnije trenutke u životu doživjela dok sam bila bolesna u bolnicama, najiskrenije. I sada pomislite na implikacije toga jer moj život je nešto od čega svi vi bježite cijelog svog života. Oduvijek sam bolesna i umirem, ali sam jako ponosna na svoj život. Šta vam to govori? Čekamo da budemo zdravi, bogati, čeznemo da pronađemo strast, pravu ljubav umjesto da pogledamo sve što imamo - i bol i tugu, ljepotu i napravimo nešto od svega toga. Tako dolazi do inovacije. Inovacije se dešavaju zbog patnje. Sljedeći put kada sretnete nekoga ko pati i boluje, umjesto da se isključite i žalite ga, pomislite koliko mu je život divan. Svi smo dobili priliku da budemo dio velike priče, ljudske historije, moramo joj dati nešto. Svi smo dio prelijepe priče koja je važna i kada počnemo to da shvatamo, promijenit ćemo svijet", rekla je u jednom od svojih govora divna Claire, piše Noizz.

Pogledajte nekoliko njenih videa:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije