Pravilno održavanje: Evo kako se pere grudnjak...

Radiosarajevo.ba
Pravilno održavanje: Evo kako se pere grudnjak...
Foto: Pixabay / Grudnjak

Rijetko koja žena grudnjake pere na pravi način.

U nastavku možete pronaći sve savjete koji su vam potrebni za pravilno održavanje ovog neizostavnog dijela odjeće svake žene.

Koliko često trebate prati grudnjak?

Pravi odgovor je nakon svakog trećeg ili četvrtog puta kako ste ga nosili ali rijetko koja žena se pridržava ovog pravila. Budući da se radi o komade odjeće koji je u konstantnom kontaktu sa našom kožom grudnjak treba prati redovno zato što se u korpicama i rubovima sa vremenom akumuliraju prljavština, ulje, bakterije i znoj. Iako je to sasvim normalno zato što se radi o našem tijelu ipak trebamo nastojati da grudnjake održavamo na pravi način kako ne bi došlo do osipa ili infekcija. Pogotovo je važno prati grudnjak češće ljeti kada se više znojimo. 

Grudnjak perite ručno

Čak i ako nije previše uprljan sa znojem o grudnjaku se uvijek trebate brinuti redovno i na pravi način. Najbolji način da duže očuvate grudnjak je da izbjegavate pranje u mašini i perete ga ručno i sušite na zraku. Žene često peru grudnjak u mašini zajedno sa ostatkom donjeg veša i tako ozbiljno oštećuju grudnjak. Jedini način da sačuvate kukice, naramenice i žice grudnjaka je ručno pranje. 

Alternativa za mašinsko pranje

Jedan od najvećih problema kod mašinskog pranja grudnjaka je što se naramenice i kukice lako zapetljaju dok se vrte u bubnju. Ovo ćete spriječiti ako grudnjake staviti u za posebnu kesu koja se stavlja u mašinu i unutar koje će svi dijelovi grudnjaka biti dobro zaštićeni. Na ovaj način ćete također izbjeći da kukice slučajno potrgaju dijelove osjetljivog rublja. Pripazite samo da ne prepunite kesu zato što ćete onda onemogućiti da se svaki grudnjak dobro ispere. 

Rotirajte grudnjake koje nosite tokom sedmice

Iako svaka žena ima svog favorita među grudnjacima kojeg najčešće i nosi treba ipak izbjegavati da ga nosi svaki dan. Ako svakog dana mijenjate grudnjak duže ćete očuvati njihovu elastičnost tako da ćete mu tako produžiti trajanje i izdržljivost. 

Prečesto pranje

Pored onih žena što ne peru grudnjak dovoljno često postoji i druga krajnost- prečesto pranje. Pretjerano pranje može uticati na smanjenje elastičnosti koje je vrlo važno za pravilnu funkciju grudnjaka a deterdžent može uticati na oštećenje površine tkanine. Osim ako se niste baš mnogo znojili sasvim je u redu da se ih perete nakon svakog trećeg ili četvrtog nošenja, piše kucica.net

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije