Poznato kada će se obaviti prva transplantacija glave

Radiosarajevo.ba
Poznato kada će se obaviti prva transplantacija glave
Foto: Pixabay / Ilustracija

Prva transplantacija ljudske glave mogla bi se obaviti već tokom sljedeće decenije. To tvrdi bivši neurohirurg, profesor Univerziteta u Hallu i član Nacionalne zdravstvene organizacije Velike Britanije Bruce Matthew.

Matthew je tokom prošlih godina radio na pisanju naučno-fantastičnog romana, s osnivačem Instituta za futurologiju Michaelom Leejem. Tvrdi da je uvjet za uspješnu operaciju presađivanje glave s leđnom moždinom.

Do danas je nekoliko naučnika pokušalo napraviti potez, ali bez uspjeha. Oni su tokom rada odlučili prekinuti leđnu moždinu pa Matthew njihove metode ne svrstava u kategoriju ozbiljnih.

Ljekar iz Halla tokom karijere obavio je oko 10.000 operacija. Vjeruje da će napredak u neurohirurgiji, robotici i transplantaciji matičnih stanica omogućiti potpuno presađivanje glave i leđne moždine u drugo tijelo do 2030. godine, prenosi Index.

"Prvobitno su naše namjere djelovale neozbiljno, ali zapravo nije tako. Ako izvadite mozak i leđnu moždinu zajedno, to nije nemoguće", objašnjava Matthew za britanski Telegraph.

Jedan od najozloglašenijih naučnika na području transplantacija Sergio Canavero 2017. godine tvrdio je da je obavio presađivanje glave na ljudskom lešu. Metoda se temelji na prekidu leđne moždine u dnu vrata.

Izvršena prva transplantacija glave na ljudskom tijelu

Naučnici su uspješno izveli transplantaciju glave na lešu i spremni su da isti zahvat izvrše na živoj osobi. Hirurg Sergio Canavero postao je poznat po tvrdnjama da radi na prvoj transplantaciji ljudske glave dodajući da je uspješan test pokazao da se njegovi planovi ostvaruju.

Rad ljekara Canavera mogao bi ukazati put prema besmrtnosti. Upravo je to ideja vodilja ljekara Matthewa i njegovog saradnika Leeja, koji su pisanjem knjige o transplantaciji glave pokušali istražiti potencijale ljudske besmrtnosti. 

"Trenutačno je broj živaca koji se mogu povezati ograničen, ali umjetna inteligencija omogućila bi povezivanje i do 200 živaca. Mozak i čitava kralježnica mogli bi se presaditi u drugo tijelo", objašnjava Matthew, a prenosi Independent.

Ipak, vađenje leđne moždine bez oštećenja danas je nemoguća misija. Napredak u metodici postupka očekuje se tokom sljedećih 10 godina.

Ova operacija neće pomoći osobama koje imaju tešku povredu kralježnice, ali bi bila od koristi svima koji pate od degenerativnih bolesti mišića.

Matthew još uvijek nije siguran može li se presađena kralježnica ili glava umetnuti u tuđe tijelo. Ključnu ulogu za prihvatanje organa imaju matične stanice.

"Postoje rizici i ograničenja, ali bi se moglo raditi na njihovom rješavanju. Dobro je poznato da postoji na hiljade tijela osoba koji su u želji da postanu besmrtni sklopili ugovor sa specijaliziranim kompanijama o smrzavanju tijela. Oni zaista vjeruju da će se jednog dana probuditi iz mrtvih i pobijediti smrt. U usporedbi s mojim idejama to djeluje vrlo konzervativno", zaključuje ljekar Matthew.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije