Poznat prvi dobitnik Nobelove nagrade u ovoj godini

Radiosarajevo.ba
Poznat prvi dobitnik Nobelove nagrade u ovoj godini
Arhiv / Ilustracija
Nobelov komitet u Stockholmu objavio je prvog dobitnika Nobelove nagrade u ovoj godini.

Prva Nobelova nagrada dodijeljena je u području medicine, a dobitnik je Yoshinori Ohsumi s tokijskog Instituta tza tehnologiju za njegova otkrića u mehanizmu autofagije.

Autofagija ili autofagocitoza (from the grč. auto- = sam + phagein = jesti), je prirodni destruktivni mehanizam koji, u reguliranom proces, razgrađuje nepotrebne ili disfunkcionalne ćelijske komponente. Japanski mikrobiolog odigrao je ključnu ulogu u shvatanju mehanizma ovog procesa. U svom radu uspio je locirati gene koji kodiraju autofagiju i dokazati da greške u ovom kodu imaju veze s bolestima poput Parkinsonove, dijabetesa i karcinoma.

Ohsumi će, uz čast što je na listi najboljih naučnika svih vremena, dobiti i 940 hiljada dolara.

Podsjećamo, laurate Nobela biraju četiri institucije: Kraljevska akademija nauka Švedske bira nobelovce u poljima fizike i hemije, njihov Karolinska Institutet bira nobelovca medicine, Švedska akademija bira dobitnika nagrade za književnost, dok petočlani komitet kojeg bira Norveški parlament bira dobitnika Nobelove nagrade za mir.

Sutra će biti objavljen dobitnik Nobelove za hemiju, u petak dobitnik Nobelove nagrade za mir. Nagrada za književnost bit će dodijeljena 29. oktobra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije