Potvrđeno: Zamrznuti spermatozoidi mogu preživjeti i svemirsko putovanje

Radiosarajevo.ba
Potvrđeno: Zamrznuti spermatozoidi mogu preživjeti i svemirsko putovanje

Naučnici u Španiji otkrili su da zamrznuti uzorci spermatozoida mogu i dalje biti upotrebljivi i nakon izlaganja simuliranom svemirskom letu, prenosi CNN.

Studija, predstavljena pred Evropskim društvom za ljudsku reprodukciju i embriologiju u Beču, koja je počela u nedjelju, izložila je uzorke ljudskog sjemena mikrogravitaciji.

Ilustracija - undefined

Pixabay: Ilustracija

U mikrogravitaciji, koja se ponekad naziva i nultom gravitacijom, postoje ograničeni efekti gravitacije i objekti se čine bestežinskim. Uzorci su zatim analizirani na koncentraciju, pokretljivost, vitalnost, morfologiju i fragmentaciju DNK.

Istraživači su otkrili da gotovo nema razlike između kontrolnih spermatozoida na Zemlji i spermatozoida koji su bili izloženi mikrogravitaciji.

Stručnjaci iz Barcelone, koji su predstavili rezultate, naglasili su da je studija samo preliminarna i da će zahtijevati daljnji rad. Oni će sada preći na analizu većih uzoraka, na duže periode mikrogravitacije i koristit će svježe umjesto zamrznutog sjemena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije