Potresne fotografije jadnih životinja: Medvjedi gladuju, ribe više nema

Radiosarajevo.ba
Potresne fotografije jadnih životinja: Medvjedi gladuju, ribe više nema
Foto: Rolf Hicker / Tuga...

Potresne fotografije porodice izgladnjelih grizlija, koji očajni tragaju za bilo kakvom hranom, odjeknule su internetom i društvenim mrežama proteklih dana. 

Medvjedi su snimljeni na obalama Knight Inleta, u Britanskoj Kolumbiji (Kanada), a, kako javljaju tamošnje organizacije i mediji, lososa skoro više nema u ovoj regiji. Ribari iz ovog područja kažu da posljednjih 50 godina nije bilo ovako loše...

Na fotografijama su snimljeni majka i njena dva mladunca, zastrašujuće mršavi, i to mjesec dana prije nego što trebaju početi zimski san.

Snimio ih je fotograf Rolf Hicker i objavio na Facebooku.

Stručnjaci su saglasni - ribe ima sve manje zbog nezajažljivosti čovjeka. 

Farme lososa su zagadile vodu, raširile bolesti, a klimatske promjene su zagrijale temperaturu vode i potpuno uznemirile ekosistem. Posljednja studija o klimatskim promjenama uočila je da je problem u Kanadi "ubrzaniji" nego u ostatku svijeta. 

I fotograf Hicker je napisao da, od početka sezone, nije vidio niti jednog jedinog lososa u rijekama. Medvjedi gladuju. 

"Vjerujem da je ovo važno prikazati svijetu. U Broughtonu nema više lososa za medvjede (pretpostavljam, ni za kitove?). Vidjeli smo ovu mladu majku prije nekoliko sedmica, pa prije nekoliko dana. Ne znam kako će ovakvi preživjeti zimu

I ja volim lijepe slike prirode i životinja, ali je moja dužnost da vam pokažem i ovu stranu", napisao je Hicker. 

Jake Smith, jedan od čuvara tamošnjeg nacionalnog parka kazao je za CNN da je situacija ozbiljna i da su medvjedi gore zaista ugroženi. Lososi su im glavni izvor jela, a lososa nema. 

Situacija je tako teška da su Smith i druge organizacije počele kupovati losose i ostavljati ih na obalama rijeka gdje medvjedi love...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije