Potraga za lijekom protiv COVID-a: Otkriven važan trag u krvi pacijenata!

Radiosarajevo.ba
Potraga za lijekom protiv COVID-a: Otkriven važan trag u krvi pacijenata!
Foto: Pexels / Ilustracija

Britanski naučnici počinju testiranje tretmana za koji se nadaju da će pomoći zaustaviti najteže posljedice infekcije COVID-19 kod teško bolesnih pacijenata. 

Naime, kako su naučnici otkrili, pacijenti koji imaju nateži oblik bolesti imaju ekstremno nizak broj imunih ćelija, koje se zovu T-ćelije, koje inače čiste infekciju iz tijela. 

Novo kliničko ispitivanje ocjenjivat će lijek interleukin 7, koji podiže brojeve T-ćelija i može pomoći kod oporavka pacijenata. Provode ga, javlja BBC, naučnici s instituta Francis Crick, King's College London i bolnice Guy's and St Thomas.

Oni su već promatrali krv kod 60 oboljelih od COVID-a te su uočili strašan pad T-ćelija. Profesor Prof Hayday s instituta Crick kazao je da su bili vrlo iznenađeni kad su vidjeli šta se dešava s ćelijama imuniteta: "Pokušavaju da nas zaštite, ali virus radi nešto, kao da 'izvlači tepih ispod njih', i njihov broj se dramatično smanjuje."

U mikrolitru (0.001ml) kapi krvi, zdrave odrasle osobe imaju između dvije ili četiri hiljade T-ćelija, koje se još zovu T-limfociti. COVID pacijenti imali su između 200 i 1.200 ovih ćelija. 

Istraživači navode da su ova otkrića važan trag da se razvije i još jedan "početni test", da se kod pacijenata provjeravaju nivoi T-ćelija kako bi se, možda, dobila rana indikacija kod koga bi se mogao razviti teži oblik bolesti. Također, sada imaju mogućnost da tragaju za specifičnim tretmanom koji bi preokrenuo smanjenje broja ćelija imuniteta.

Manu Shankar-Hari, konsultant na intenzivnoj njezi u bolnici Guy's and St Thomas, kazao je kako je 70 posto pacijenata koji su stigli intenzivnu, po dolasku imali oko 400 do 800 limfocita u mikrolitru.

"Kada se počnu oporavljati, njihov nivo limfocita počinje također da raste", dodao je.

Interleukin 7 je već testiran na manjoj grupi pacijenata, gdje se pokazao kao siguran u podizanju broja ovih ćelija. U novom testiranju, lijek će se dati pacijentima koji imaju manji broj limfocita i koji su na intenzivnoj duže od tri dana. 

"Virus koji je uzrokovao ovaj haos na planeti je jedinstven, različit. Neviđen. Tačan razlog ove disrupcije - ovo što čini T-ćelijama - nama nije potpuno jasan. Virus radi nešto posebno i buduće istraživanje, koje odmah počinjemo, trebalo bi otkriti mehanizam zbog kojeg virus ima ove efekte na naš organizam", zaključio je profesor Hayday.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije