Ponesite mnogo novca kada idete u Rim: Turisti se žale na cijene u restoranima

Radiosarajevo.ba
Ponesite mnogo novca kada idete u Rim: Turisti se žale na cijene u restoranima
Foto: Minc Ngoh Bui / Račun iz jednog rimskog restorana

Dvoje japanskih turista tvrde da su večeru u jednom rimskom restoranu platili 430 eura (skoro 860 maraka). Kako su kazali, toliko su ih koštali dva tanjira špageta i ribe, te voda. Nakon što su fotografiju računa iz resotrana javno objavili, ugostiteljski objekti glavnog grada Italije se suočavaju sa negativnim kritikama turista, navodi CNN.

Fotografija računa iz restorana Antico Caffè di Marte je objavljena prošli mjesec na Facebooku. Po objavi fotografije računa, mnogi drugi su se požalili da su izdvojili mnogo novca za konzumaciju hrane i pića u nekom od rimskih restorana.

Slično iskustvo je imala Nijemica porijeklom iz Vijetnama, Minh Ngoc Bui. Na web stranici Tripadvisor je ispričala svoje isukustvo.

Kako je kazala, za ručak u Antico Caffèu di Marte je 27. avgusta jela ribu čija je cijena bila više od šest eura (više od 12 maraka) za stotinu grama.

Prema njenim riječima, na jednom tanjiru je bilo dva kilograma ribe dodavši:

"Bili smo iznenađeni jer nismo očekivali da ćemo toliko platiti za stotinu grama ribe. Bio je to naš posljednji dan u Italiji, pa smo rekli: Uredu. Tu je bilo oko dva kilograma ribe. Očekivali smo da ćemo platiti 130 do 150 eura (od 260 do 300 maraka) za jelo. Ali, ne želimo nikad više nešto slično iskusiti u Italiji. Kada je prijateljica zatražila račun, navedeno je da za 4,8 kilograma ribe moramo izdvojiti 315 eura (skoro 330 maraka)."

Morali su još platiti po 40 eura (blizu 80 maraka) za uslugu i napojnicu. U konačnici, račun je iznosio 476,40 eura (malo manje od hiljadu maraka).

"Žalili smo se. Poručili smo im da ne može toliko koštati usluga. Rekli smo im da to nigdje nisu naveli na meniju. Odgovorili su nam da su se pravila promijenila. Bili smo primorani platiti", prisjetila se.

Naglasila je da su od osoblja restorana insistirali da izvagaju da li na tanjirima zaista ima 4,8 kilograma ribe, koliko bi trebalo biti. Tvrdi da to nisu učinili jer su se, kako je rekla, pravdali da nemaju vremena za to.

Ukazala je na to da je restoran prijavila policiji, ali da su joj poručili da je to trebala učiniti prije nego što je platila.

CNN je zatražio komentar od restorana Antico Caffè di Marte.

Web stranica Tripadvisor je suspendovala mogućnost recenziranja za ovaj restoran:

"Zbog nedavnog događaja koji je privukao veliku pažnju javnosti i recenzija koje nisu iz prve ruke, privremeno smo ongemogućili recenziranje. Ako imate iskustvo iz prve ruke o ovom ugostiteljskom objektu, molimo da uskoro posjetite našu stranicu. Radujemo se Vašoj recenziji."

Italijanski list II Messaggero je objavio odgovor restorana Antico Caffè di Marte na kritike rekavši da je "meni jasan".

"Sve je detaljno napisano. Pogledajte samo cijene - maksimalno 16 eura (32 marke) za špagete s morskim plodovima. Japanci nisu naručili samo špagete, već i ribu. Nadalje, naša riba je svježa. Riba se vaga i zatim kuha", rekao je vlasnik restorana Giacomo Jin za ovaj list.

Tvrdi da se napojnica dobrovoljno daje odnosno da posjetioc može dati između 10 i 20 posto od ukupnog iznosa usluge kao napojnicu, navodi CNN

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije