Pogrebno preduzeće nudi nove usluge: Uskoro moguće dopisivanje sa umrlima

Radiosarajevo.ba
Pogrebno preduzeće nudi nove usluge: Uskoro moguće dopisivanje sa umrlima
Foto: PP / Ilustracija
Švedsko pogrebno preduzeće Fenix namjerava napraviti kompjuterski program pomoću kojeg bi ožalošćeni članovi porodice mogli razgovarati s voljenima koji su preminuli.

Fenix bi tako na računar podigao sve informacije o preminuloj osobi, a pomoću te baze podataka napravili bi vještačku inteligenciju koja bi se mogla "dopisivati" s ožalošćenima. S obzirom na informacije koje se ubace, vještačka inteligencija bi sa porodicom pričala o vremenu, hrani i ostalim stvarima. Ali ona ne bi učila ništa novo. Odnosno, ne biste mogli s vještačkom inteligencijom razgovarati o novom filmu koji je izašao ili stvarima koje preminula osoba nije doživjela i informacijama koje ne postoje u bazi.

Direktorica poduzeća Charlotte Runius izjavila je kako će prije nešto što krenu u provedbu projekta prvo razgovarati s vjerskim institucijama. Moguće je da bi neko, ko bi "razgovarao" s preminulom osobom, puno teže krenuo dalje sa životom, dok bi neki drugi možda lakše dobili potrebnu utjehu.

"Na primjer, za starijeg gospodina kojem je preminula supruga ovo će biti dobar način da ne bude usamljen, čak i ako zna da to nije ona", izjavila je Runius.

Cijela ideja podsjeća na epizodu popularne serije Black Mirror u kojoj mladoj ženi pogine suprug u saobraćajnoj nesreći. Zbog napretka tehnologije koja skenira doslovno sve što je on ikada napisao na društvenim mrežama, može "komunicirati" s njim, odnosno sa sistemom koji ga kopira, piše Oddity Central.

I kada pomislite da ne može biti čudnije, može. Jer su mogućnosti za virtuelno oživljavanje postale toliko velike da vještačka inteligencija kopira čak i njegov glas, a za dobru svotu novca nesretna supruga dobije čak i tijelo svog supruga ( naravno, vještački napravljeno) kojim upravlja vještačka inteligencija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije