Pogledajte lice čovjeka koji je brutalno ubijen prije 1 400 godina

Radiosarajevo.ba
Pogledajte lice čovjeka koji je brutalno ubijen prije 1 400 godina
/ Njegovo tijelo je bilo ostavljeno u neobičnoj poziciji
Istraživači i naučnici uspjeli su rekonstruirati lice mladog Pikta, čovjeka koji je brutalno ubijen prije 1 400 godina.

Arheolozi su njegov skelet pronašli u nevjerovatno očuvanom stanju u jednoj pećini u Ross-shireu: njegovo tijelo bilo je ostavljeno u neobičnoj poziciji, s prekrštenim nogama, dok je veliko kamenje bilo postavljeno na njegove ruke i noge.

Forenzički antropolozi utvrdili su da je Pikt ubijen tako što je udaren u glavu, najmanje pet puta, a od udaraca mu je slomljena lobanja. Od prvog udarca pukli su mu zubi na desnoj strani, od drugog mu je pukla vilica na desnoj strani i čini se da je udaran štapom.

Čini se da je nakon ovih udaraca pao na leđa i zadnjim dijelom glave udario u kamen, a četvrti i peti udarac su bili namijenjeni da mu okončaju život – dok je ležao na zemlji, udarili su ga štapom koji je prošao kroz lobanju.

Pikti su bili pripadnici plemenskog saveza, koji su živjeli na krajnjem sjeveru Britanije u 1. mileniju prije nove ere. Borili su se protiv žestokih rimskih legija (bili su jedan od razloga zbog kojih Rimljani nikad nisu osvojili Škotsku) i Rimljani su ih zvali Pikti (obojeni ljudi) – nije poznato kako je ovo pleme sebe nazivalo. Ako se sjetite plavog lica Mela Gibsona iz filma Braveheart (Hrabro srce), ono je upravo „omaž“ Piktima, ali oni su se borili potpuno goli. Nestali su iz historije oko 900 godine ove ere – a niko ne zna zašto i kako.

Pronađene kosti poslane su na Dundee univerzitet, kod slavne profesorice i forenzičke antropologinje Dame Sue Black, čiji je tim otkrio kako je mladić ubijen, a uspjeli su i rekonstruirati njegovo lice.

Kako su tvrdili, imao je dugu i kovrčavu kosu, s tankom „vikinškom“ bradom. Za mladog Pikta rekli su i da je bio „iznimno zgodan“.

Ovo je njegova fotka - šta vi kažete?

pikti_rekonstrukcija_lica_arheologija1.jpg - Pogledajte lice čovjeka koji je brutalno ubijen prije 1400 godina

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije