Pogledajte kako se piletina obrađuje u američkim fabrikama

Radiosarajevo.ba
Pogledajte kako se piletina obrađuje u američkim fabrikama
Foto: Printscreen / Piletina bi mogla biti zaražena

Biste li jeli hloriranu piletinu? U SAD-u je ova kontroverzna praksa već odavno uobičajena, dok je u Europskoj uniji zabranjena, prenosi Index.hr. 

No za jednu zemlju ovo je pitanje postalo vrlo aktuelno - za Veliku Britaniju. Nakon što - odnosno ako - konačno iziđe iz EU-a, ovu zemlju čekaju pregovori o novom trgovinskom sporazumu s SAD-om.

A u tim pregovorima Amerikanci će posebno inzistirati na poljoprivredi, odnosno na izvozu svojih poljoprivrednih proizvoda u Veliku Britaniju. Pri tom će, za očekivati je, sanitarni i drugi propisi biti glavne tačke spora.

Stoga je britanski Channel 4 u sklopu svoje reportaže "Istina o hloriranoj piletini" emitirao prilično uznemirujuće tajne snimke iz američke fabrike za preradu peradi.

"Kokošje meso blokira odvode. Iznutrice prekrivaju pod", navodi se u reportaži. "U nekoliko navrata vidio sam kako nadzornici diraju piletinu golim rukama", rekao je reporter Channela 4 koji je bio u tvornici.

Piletina se pere u hloru da bi se dezinficirala

No ono što možda najviše zabrinjava je što se u američkim tvornicama piletine loši higijenski uvjeti izgleda kompenziraju pranjem piletine u kloru i sličnim kemikalijama kako bi se uklonile bakterije.

"Ovaj detaljni video za obuku pokazuje proces hemijskog pranja piletine u kloru, tretman koji je zabranjen u EU više od 20 godina", navodi se u reportaži.

Praksa je zabranjena u EU jer je stručnjaci smatraju opasnom - boje se da, iako nije opasna sama po sebi, ne otklanja zaista opasne bakterije, nego samo prikriva nedostatak sanitarnih standarda koji se zahtijevaju u EU.

Ekipa Channela 4 je tajno ušla u veliku  tvornicu za preradu peradi kako bi otkrila istinu o američkoj piletini. Reporter se tajno zaposlio u tvornici Tyson Food, koja prerađuje čak petinu govedine, svinjetine i piletine u SAD-u.

Britanski stručnjak: "Dio piletine će sigurno biti zaražen salmonelom"

Tyson Food ne pere svoju piletinu u kloru, nego u drugim kemikalijama, a već je u više navrata kažnjen zbog kršenja zdravstvenih i sigurnosnih propisa.

"Mislite li da su ovo prihvatljivi standardi za britanske potrošače?" upitala je reporterka Channela 4 Rona Spellmana, pomoćnika glavnog tajnika Udruženja inspektora mesa u Europi.

"Definitivno ne. Ne, definitivno ne. To bi bio vrlo, vrlo veliki korak natrag za nas", odgovorio je Spellman bez oklijevanja kad je vidio dotični videomaterijal.

Osim u katastrofalne sanitarne standarde reporter se uvjerio i u dramatično loš nivo sigurnosti na radu. "Dok smo snimali, jednom su zaposleniku tri prsta amputirana nakon što se od njega tražilo da upravlja strojem za čije korištenje nije obučen", navodi se u reportaži.

Reporter je vidio i da piletina stoji na pokretnoj traci toliko dugo da se može očekivati da će biti kontaminirana bakterijama. "Dio te piletine će nositi kampilobakter, bez sumnje, a dio salmonelu. Što više kontakta ima s drugim komadićima mesa, kontaminacija će se više širiti", ocijenio je Spellman.

Kampilobakter je, kao i salmonela, opasna bakterija kojom se čovjek može zaraziti konzumacijom neispravno obrađene i čuvane piletine.

SAD inzistira na tome da je njihovo meso sigurno

Pod je u pogonu bio djelomično poplavljen, a voda je curila iz strojeva, što je također pogodno za širenje bakterija.

"Iz ovoga što smo vidjeli, EU je u pravu. Izgleda da SAD radi po mnogo nižim standardima nego što su oni u Britaniji i EU", zaključio je ovaj ekspert.

Američka vlada, farmeri i prerađivači međutim inzistiraju na tome da je njihova piletina sigurna. Tyson Food je odgovorio britanskoj televiziji da ne može komentirati snimke a da ih ne vidi, ali da njihove tvornice "operiraju uz kontinuiranu nazočnost inspektora američke vlade koji, uz njihovo vlastito osoblje za sigurnost hrane, proizvode dobru hranu koja je sigurna za jelo".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije