Pogledajte dobro svoja stopala i saznat ćete dosta o svom zdravlju

Radiosarajevo.ba
Pogledajte dobro svoja stopala i saznat ćete dosta o svom zdravlju

Promjena izgleda stopala može da ukazuje na neke ozbiljne zdravstvene probleme. Ne čekajte da se pojave značajniji simptomi, pa ukoliko primijetite neku od ovih promjena obavezno se javite ljekaru, piše espreso.rs.

Oticanje

Ono može biti uzrokovano dužim stajanjem, ali također može da ukazuje i na mnoga druga stanja. Iako se može pojaviti na bilo kojem dijelu tijela, oticanje je najčešće na rukama i stopalima. 

Evo koji su mogući uzroci ove pojave: 

Bolesti srca - mnoge bolesti srca uzrokuju da se tečnost zadrži u nogama i potkoljenicama.

Problemi sa venama – kada je zdravlje vena ugroženo one počnu da pumpaju krv na nepravilan način uslijed čega se ona skuplja u nogama.

Problemi sa limfnim sistemom - limfni čvorovi pomažu u prenošenju tečnosti po tijelu. Kada dođe do blokade limfnog sistema, noge i ruke otiču. Koža, također, može postati tvrđa i deblja nego inače.

Problemi sa jetrom - Kada jetra nije u stanju da stvori dovoljno proteina u krvi nastaje oticanje.

Problemi sa bubrezima - Bubrezi imaju ulogu prerađivanja vode, a kada oni ne rade pravilno višak vode se zadržava u tijelu, a naročito se taloži u nogama.

Smanjenje soli i uklanjanje viška tečnost uz pomoć lijekova mogu da budu rješenje, međutim ukoliko to ne pomogne, obratite se ljekaru.

Plava ili ljubičasta boja kože na nogama

Hladno vrijeme može da uzrokuje ovu pojavu, ali ukoliko se to dešava i kada su vam noge utopljene, a takvo stanje se zadrži dugo, može biti upozorenje na neke zdravstvene tegobe. 

Mogući uzroci:

Postoji stanje koje se zove 'sindrom plavih nožnih prstiju', odnosno stanje kada su krvne vene blokirane. Mnoge žene imaju hladne ruke i stopala, ali ako su vam prsti često izrazito hladni, ako plave ili trnu to bi mogao biti Rajnodov sindrom. On utiče na cirkulaciju u ekstremitetima i može biti jedan od znakova lupusa.

Neobjašnjive modrice na nogama

Osim kad se udarite, postoje stanja kad se modrice pojavljuju nasumično bez ikakvog objašnjenja i to u slučajevima:

Bolest jetre

Autoimune bolesti

Poremećaji krvi

Dijabetes tipa 2

Leukemija

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije