Pet grešaka koje uvijek pravite na plaži

Radiosarajevo.ba
Pet grešaka koje uvijek pravite na plaži
Foto: Unsplash.com / Ilustracija

Još uvijek ne koristite kremu za sunčanje? Mislite da su jako štetne ili da vam ne trebaju jer imate dobar ten?

Da li koristiti kremu za sunčanje od prošle godine?

Većina slučajeva raka kože razvije se na površinama koje su redovito izložene suncu ili ultraljubičastom zračenju, a broj oboljelih od najsmrtonosnijeg od svih rakova kože, melanoma, u posljednjih 30 godina u svijetu se udvostručio i nastavlja rasti.

Kako piše Jutarnji list, ovo su najčešće greške koje radimo na plaži:

1. Kreme za sunčanje ne nanosite svaki dan

Ako planirate staviti kremu za sunčanje kad ste na plaži ili na partyju uz bazen, vjerojatno je ne nanosite dovoljno često. Naime, većina oštećenja kože od sunca je od slučajnog, usputnog izlaganja suncu kad primjerice hodate na posao ili s posla u kafić ili čak samo sjedite uz prozor. Zato stavljajte kremu svaki dan da biste spriječili oštećenja kože, rak kože i znakove starenja.

2. Ne stavljate dovoljno kreme

Kako biste bili adekvatno prekriveni kremom za sunčanje, brzinsko mazanje s malo kreme nije dovoljno. Svaki komadić izložene kože mora biti pokriven svaki dan. Ako koristite kremu za sunčanje u obliku losiona, a cilj je pokriti svu izloženu kožu, trebate nanijeti otprilike punu čašicu za rakiju kako biste si osigurali osnovni “pokrivač”. Ako hodate do ureda i mažete samo ruke i vrat, s malo kreme možete zaštititi kožu. Ako pak koristite sprej, prije nego što ga utrljate uvjerite se da ste poprskali sva područja.

3. Ne nanosite je ponovno

Neovisno o tome koliko ste se bogato prvi put namazali i dobro utrljali, morat ćete ponavljati ako mislite provesti nekoliko sati vani na suncu. Ponovno se namažite svaka dva sata. A ako plivate i znojite se, onda i češće.

4. Koristite krivi zaštitni faktor

Postoje različite informacije o tome koji zaštitni faktor osigurava pravilnu zaštitu. Američko dermatološko društvo kaže da je zaštitni faktor 15 dovoljan za svakodnevno korištenje, a 30 za dane na plaži. No i ti se stavovi mijenjaju. Liječnici i za dnevno korištenje preporučuju dnevne kreme širokog spektra i kreme za sunčanje s faktorom 30 i više. No nema potrebe za faktorom 100 jer je razlika između kreme s onim od 30 i onim od 100 neznatna.

5. Ne razlikujete kreme za sunčanje od hemijske i fizičke zaštite

Postoje dvije vrste krema za zaštitu od sunca, a kako i kada je primijeniti i kako nanositi ovisi o tome koju vrstu koristite. Hemijske funkcioniraju tako da apsorbiraju sunčeve zrake, dok ih fizičke, zbog sastojaka među kojima su cink ili titan oksid, odbijaju. Za maksimalnu učinkovitost hemijske bi se trebale nanositi prije bilo kakvih drugih proizvoda, i to 30 minuta prije izlaska da bi se potpuno upile, dok se fizičke mogu nanositi nakon drugih krema za tijelo i učinkovite su odmah nakon nanošenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije