Pet gradova s najboljim javnim prijevozom na svijetu

Radiosarajevo.ba
Pet gradova s najboljim javnim prijevozom na svijetu
Montreal gazetta / Javni prijevoz u Montrealu će vas dovesti do bilo kojeg mjesta gdje morate otići

Kada tek pristignete u novi grad, prva stvar o kojoj razmišljate je način na koji možete da uštedite novac. Turisti uglavnom nastoje da novac sačuvaju tako što koriste javni umjesto taksi prijevoza, a USA Today donosi listu od pet gradova s najrazvijenijim sistemom javnog prijevoza.

Tokio

Mapa metroa u Tokiju na prvi pogled izgleda nevjerovatno kompleksno, pogotovo zato što vozilima upravlja više kompanija. Srećom, sistem je lakši za upotrebu nego što se na prvi pogled čini. Kada kupite jednu voznu kartu možete je koristiti u bilo kojem vozilu metroa ili autobusu, bez obzira na to u čijem je vlasništvu vozilo.

Također, znakovi na engleskom jeziku se nalaze na gotovo svakom čošku na velikim stanicama u Tokiju, a sistem je toliko opsežan da možete metroom ili autobusom stići doći na bilo koju lokaciju u ovoj prostranoj metropoli za vrlo kratko vrijeme.

Montreal

Između linija podzemne željeznice i široke mreže autobusa, javni prijevoz u Montrealu će vas dovesti do bilo kojeg mjesta gdje morate otići, a da pri tome ne prolazite kroz velike komplikacije. Njihova web-stranica ima zgodnu listu glavnih orijentira za posjetioce, kao što su Vieux-Montreal (Stari Montreal), Oratorij Saint-Joseph i Jean-Talon Market, zajedno s najbližom stanicom podzemne željeznice i autobuskom stanicom.

Moskva

Od mozaika i vitraža do bronzanih lustera i metalnih skulptura, moskovske metro stanice ispunjene su umjetninama, a mnoge su toliko lijepe da pojedini turisti dolaze samo kako bi njih vidjeli. One su također dio pristupačne tranzitne mreže koja trenutno prolazi kroz veliku ekspanziju.

Sydney

Obuhvatajući vozove, autobuse, tramvaje i trajekte, sistem javnog prijevoza u Sydneyu nudi pouzdan i isplativ način za obilazak grada. Lakše je i jeftinije putovati zahvaljujući Opal kartici, pametnoj voznoj karti koja nudi popuste i može se koristiti u gotovo svim sredstvima javnog prijevoza.

Cirih

Kao što se to može i očekivati u državi koja ima reputaciju čistoće i efikasnosti, mreža javnog prijevoza u Cirihu koja uključuje vozove, autobuse i tramvaje je vrhunska. U centru grada vi ste rijetko udaljeni više od 300 metara od najbliže autobuske ili tramvajske stanice, što objašnjava zašto se 40 posto svih putovanja u Cirihu vrši javnim prevozom, prema nedavnoj studiji Greenpeacea. Kada je riječ o cijenama, prijevoz je prilično pristupačan po švicarskim standardima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije