Peruanac se napuhao kao “mornar Popaj” zbog nesreće tokom ronjenja

Radiosarajevo.ba
Peruanac se napuhao kao “mornar Popaj” zbog nesreće tokom ronjenja
Foto: Discovery / Alejandro 'Willy' Ramos iz Peura
Alejandro 'Willy' Ramos (57) iz Perua prije četiri godine doživio je bizarno iskustvo kada su mu se ruke i prsa napuhali poput mornara Popaja uslijed nezgode tokom ronjenja.

Veliki teretni brod presjekao mu je glavni dovod za zrak dok je Ramos duboko ronio tražeći školjke.

To je bio Ramosov jedini izvor kompresovanog zraka i iako je Ramos plivao prema površini, promjena u pritisku uzrokovala je nepopravljivu štetu na njegovim prsima i rukama dodavši mu 30 kilograma na njegovo tijelo, prenosi Daily Mail

On je ronio oko 100 stopa ispod površine mora (oko 30 metara) i vjeruje se da je nitrogen izazvao štetu njegovim prsima i rukama.

Kako navodi El Nacional, kada ronioci dožive pritisak ispod mora, nitrogen se kompresuje i zavuče pod masno tkivo.  Ronioci kada plivaju prema površini u njihovom tijelu nitrogen se širi u gasnoj formi i mjehurići mogu blokirati krv. Ta pojava poznata je kao sindrom dekompresije.

Iako je Ramos trebao zrak, on nije imao vremena polako plivati prema površini, kao što to rade drugi ronioci da bi spriječili štetu, i zbog toga mu se i dogodila nezgoda.

Peruanske novine prenose  da se Ramos, prije posjete pomorskom medicinskom centru, osjećao sramežljivo zbog fizičkog izgleda i imao je strah da napusti dom.

Veliko napuhano tijelo zadaje mu neugodnosti tokom pojave u javnosti i Ramo ima problem sa nedostatkom novca za dodatno liječenje.

Otac dvoje djece sada ima bolove u kostima i prsima kada diše.

Ramos je slijedio svog oca u poslu ribara. Kada mu je bilo 30 godina počeo se baviti ribarenjem. Kaže da su u to doba ronioci mogli doći samo do pola puta do kojeg je on stigao na dan nesreće

S obzirom na veliki izlov, sve je teže pronaći školjke na malim dubinama. Zbog toga ronioci moraju ići dublje što predstavlja sve veći rizik u bavljenju izlovom školjki.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije