Pas Daša iz Bosne sada traga za ugroženim morskim kornjačama u Teksasu

Radiosarajevo.ba
Pas Daša iz Bosne sada traga za ugroženim morskim kornjačama u Teksasu
Širom obale Teksasa mnogo je tragova šapa u pijesku a one vode do mnogih gnijezda morskih kornjača.

Organizacija “K9’s 4 Conservation” namjerava štititi morske kornjače uz pomoć pasa tragača.

Christian Fritz trenira dva svoja psa pa pronađu gnijezda morskih kornjača vrste Kemp’s Ridley i Hawkbill, s ciljem njihove zaštite.

Fritz je svoj rad započeo 2013. godine, nakon što je osam godina služio u američkoj ratnoj avijaciji. Kaže da mu je iskustvo iz vojske pomoglo da pronađe novi cilj. Fritz je rekao da su ga uspješne misije koje je obavio zajedno sa svojom ekipom inspirirale da počne raditi sa psima tragačima.

Pohađao je trening za očuvanje ugroženih vrsta životinja nakon što je naučio nešto više o ugroženim vrstama morskih kornjača.

Tokom svog istraživanja, saznao je da nedostaje organizacija čiji fokus rada bi bili psi tragači koji štite gnijezda. Fritz se odlučio posvetiti borbi za ovaj cilj.

“Trenirani psi koštaju i do 20.000 dolara, ali već dva psa imam i spreman sam početi raditi”, rekao je Fritz za The University Star.

Fritz trenira pse već pet godina. Njegov prvi pas, Saul je certificirani pas za potragu. Fritz kaže da je Saula brzo odveo na trening za zaštitu, te da je Saulovo prethodno iskustvo sa potragama pokazalo se kao odličan temelj.

Njegov drugi pas Daša, originalno je iz Bosne i ona je trenirana kao pas za otkrivanje droge za policiju u Teksasu. Frtz ju je osvojio nakon što je proglašena “mekanim psom”.

“Mekani pas” treniran je da njuhom otkrije drogu, ali reaguje veoma loše ako ga se ukori.

Kada trener primjeni agresivnu korekciju psa, on više neće njuhom ispravno pretraživati zbog straha od kazne.

Fritz je individualizirao metode treninga za dva njegova psa. Psi sada traže gnijezda morskih kornjača.

Njihov zadatak je da nanjuše gnijezdo i označe tačnu lokaciju. Fritz potom prijavi gnijezdo organizaciji koja se bavi zaštitom moriskih kornjača.

To područje biva označeno zastavicom i jaja budu zaštićena, sve dok se ne izlegu mlade kornjače i potom otpuzaju u more.

Frtiz kaže da psi bolje pronalaze gnijezda od pješčanih sondi koje su koristili timovi. Psi se brže kreću i efikasnije otkrivaju gnijezda.

Psi mogu pronaći gnijezdo za nekoliko minuta. Moj cilj je da oni mogu raditi tokom vjetrovitih i kišovitih dana kada ljudi teže pronalaze gnijezda uz pomoć sondi”, rekao je Fritz.

Fritz trenutno radi na svom doktoratu u krivičnom pravu na Državnom univerzitetu u Teksasu.

Fritz, Saul i Daša spremni su zajeno otkrivati kornjače i njihova gnijezda bez obzira kakvo je vrijeme. Njihov naporan rad isplatiti će se, jer će životi mnogih kornjača biti spašeni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije