Paralizirani hirurg iz Torina uspješno operira pacijente iz invalidskih kolica

Radiosarajevo.ba
Paralizirani hirurg iz Torina uspješno operira pacijente iz invalidskih kolica
Marco Dolfin, paralizirani hirurg iz Torina, oduševio je svijet svojom borbom da, unatoč tome što i sam živi život u invalidskim kolicima, pruža nadu brojnim pacijentima koje operira.

"Svaki put kad uđem u operacijsku dvoranu i pacijenti shvate da ću ih ja operirati, imaju neobičan pogled. Ne znam je li to do anestezije ili jer su me vidjeli da dolazim u invalidskim kolicima", ispričao je 36-godišnji Dolfin za Corriere Della Serra.

Ovaj ortopedski hirurg već šest godina živi u invalidskim kolicima i radi u torinskoj bolnici San Giovanni Bosco. Ostao je paraliziran nakon saobraćajne nesreće na motociklu, pa iako se ponekad i za najmanje stvari mora oslanjati na pomoć drugih, njegov život u operacijskoj sali je ostao potpuno isti.

Mirnih ruku stoji nad pacijentima, uz pomoć egzoskeleta koji je dizajniran posebno za njega.

"Ovo su invalidska kolica koja se mogu postaviti u vertikalni položaj, a upravljam njima preko daljinskog i omogućuju mi da radim posao koji sam odabrao", pojasnio je Dolfin

Poseban dio njegove životne priča jeste saobraćajna nesreća zbog koje je ostao paraliziran. Naime, Dolfino je u tom trenutku žurio u bolnicu kako bi pomogao kolegi nakon specijalizacije, a sudar je doživio tek 300 metara od bolnice u koju je taj dan trebao stići.

"Bio sam shrvan, kao i svi. Razmišljao sam o svemu što neću moći raditi, poput posla. Međutim, nakon nekoliko mjeseci rehabilitacije, godinu nakon nesreće vratio sam se na posao", ispričao je Dolfino, koji je danas zadovoljan jer radi posao koji voli.

Pored posla, Dolfin se bavi i plivanjem, te je učestvovao i na Paraolimpijskim igrama u Brazilu, a istaknuo je i kako želi na narednoj Paraolimpijadi osvojiti medalju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije