Pametne tetovaže olakšale bi kontrolu šećera u krvi

Fena
Pametne tetovaže olakšale bi kontrolu šećera u krvi
Pixabay / Ilustracija
Udruženi tim naučnika s Harvarda i MIT-a (Tehnološkog instituta Massachusetts ) je na tragu zanimljivog rješenja metode provjeravanja razine šečera u krvi, koje je invazivno samo prvi put, a onda nakon toga postaje dio vašeg tijela, prenose mediji. 

Radi se o tzv. pametnoj tinti, odnosno, riječ je o bioosjetljivim tetovažama koje mogu promjenom svoje boje uputiti na promjenu razine šećera. Inovativna tinta za tetoviranje bi praktično dovela do toga da vlasnik pametne tetovaže može na jedan tako neopterećen način pod kontrolom imati razinu natrija, glukoze i pH.

Previše glukoze i tinta postaje smeđa, previše natrija dovodi do promjene u zeleno. Ružičaste i ljubičaste nijanse, pak, upućuju na promjenu razine ph.

Ova tinta čini od ljudskog tijela svojevrsni interaktivni zaslon. Dinamična tinta sav taj posao "odrađuje" bez da je direktno povezana s krvotokom. U pitanju su informacije intersticijske (tkivne) tekućine. Trenutačno je izum testiran samo na koži svinja, koja je slična ljudskoj.

Definitivno funkcionira, ali ljudska testiranja su i dalje prijeko potrebna da bi se vidjelo je li sve baš tako djelotvorno s ljudskim pacijentima.

Naučnici ističu da tetovaža može izgledati bilo kako, tako da je s te strane stvar identična konvencionalnim tetovažama kod kojih se ljudi odlučuju na veličinu slike i motive koji im se najviše sviđaju.

Inače, novije metode provjeravanja razine šečera u krvi uključivale su ugradnju senzora pod kožu ili stavljanje flastera s mikroiglama koje prodiru pod kožu.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije