Ozbiljno upozorenje za sve one koji koriste e-cigarete!

Radiosarajevo.ba
Ozbiljno upozorenje za sve one koji koriste e-cigarete!
Foto: Pixabay / Ilustracija

Udruženje za zaštitu potrošača iz Velike Britanije Electrical Safety First uputilo je ozbiljno upozorenje za sve one koji koriste e-cigarete, jer litijeve baterije često se mogu pokvariti i - eksplodirati.

Udruženje je objavilo i video koje prikazuje sve opasnosti pregrijane baterije u e-cigareti i s kojom snagom mogu gorjeti.

Nedavno su u Velikoj Britaniji povukli nekoliko vrsta e-cigareta, nakon što su potrošači prijavljivali pregrijavanja i kvarove. Dosad su s tržišta povučeni ovi modeli: Smok X Priv kit crno i crveno, Smok Mag kit 220 black prism, Smok X Priv kit kromirano, Innokin Proton kit rainbow, Smok Mag kit crno i crveno, Innokin Proton kit crveno.

Na videu se vidi šta se desi kada se litijeva baterija pregrije zbog greške i stvara tzv. efekt Katarininog točka. Prvo se vide varnice iz aparata, što su često prijavili potrošači kojima se to dogodilo dok im je e-cigareta bila u džepu.

Udruženje upozorava korisnike da aparate i rezervne baterije ne nose zajedno, pogotovo ne u džepovima i torbama u blizini kovanica ili drugih metalnih predmeta. Također, potrošači moraju obratiti pažnju da je e-cigareta potpuno ugašena ili zaključana, kako se u džepu ili torbi ne bi mogla slučajno upaliti.

Riziku se izlažete i ako koristite punjače koji su od drugih e-cigareta, a posebnu pažnju morate obratiti kada "zavrćete šarafe" prilikom mijenjanja baterije. Ukoliko ih prejako zavrnete, to može uzrokovati mehanički kvar zbog kojeg se aparat može pregrijati i povrijediti vas.

Također se dodaje: ne modifikujte 'po svom' e-cigarete, koristite samo odobrene zamjenske dijelove, nemojte ostaviti e-cigaretu da se dugo puni - pogotovo ne preko noći ili dok ste van kuće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije